Matsvampar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Matsvamp)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kantareller är populära matsvampar.

Matsvamp kallas de svampar som kan användas i kosten och som efter tillredning kan ätas utan att orsaka skada eller obehag. Vissa arter av matsvamp är giftiga, men kan göras ätliga genom en noggrann förvällning eller andra åtgärder.

Svamp förfars mycket lätt; det är vanligare att bli förgiftad av skämd svamp än av giftsvamp.[1]

Då man äter en viss sorts svamp första gången är det bra att äta bara litet, för att minimera risken för överkänslighetsreaktioner. De bäst kända matsvamparna har alla rapporterats förorsaka oväntade reaktioner hos enskilda personer.[2]

I de flesta fall är det fruktkroppen man äter. Den egentliga svampen är mycelet under markytan, som kan vara utsträckt på ett område med ett hundratal meter i diameter.

Handelssvamp[redigera | redigera wikitext]

I Finland är försäljning av matsvamp och mat som innehåller svamp reglerad genom en matsvampsförordning och handels- och industriministeriets förordning om saluföring av matsvampar. De tillåtna svampsorterna begränsas till vissa handelssvampar, som inte normalt skall kunna förväxlas med giftig svamp. En förteckning över dessa görs upp av livsmedelssäkerhetsverket (Evira). Svamp får som sådan inte säljas blandad (annat än så att närbesläktade arter som betraktas som samma svampsort säljs blandat) och svampen måste vara tillräckligt hel för att kunna identifieras. Svampprodukter, där flera handelssvampsorter används, får saluföras, men inte tillverkas av den som plockat svampen.

stenmurkla säljs skall anvisningar för behandling och varning för dess giftighet finnas framsatta. Helst skall stenmurkla inte säljas från självbetjäningsdisk.

I de övriga nordiska länderna finns inte motsvarande lagstiftning. Däremot finns det allmänna EU-regler om livsmedel, som bland annat förutsätter en riskvärdering innan man saluför nya livsmedel. En sådan riskvärdering har på uppdrag av Nordiska ministerrådet gjorts för matsvamp som expertgruppen bedömt vara lämplig som handelssvamp.[3]

Kategorisering[redigera | redigera wikitext]

Matsvamparna kan delas in i olika huvudgrupper: soppar, skivlingar, taggsvampar. Undergrupper till skivlingar är bland annat kremlor och riskor.

Som handelssvamp, svamp som får ges till försäljning, räknas i Finland endast ett tjugotal svampsorter. Detta kan jämföras med hundratalet svampar som anses ätliga i Sverige (antalet matsvampssorter i Finland torde motsvara detta).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Anders Tehler (2 februari 2009). ”Några råd om svampplockning”. Arkiverad från originalet den 4 januari 2012. https://web.archive.org/web/20120104000735/http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/vaxter/kryptogamer/svampbok/radomsvampplockning.8409.html. Läst 13 augusti 2012. 
  2. ^ Mushrooms traded as food. Vol II sec. 1, sid 30, 33
  3. ^ Nordiska ministerrådet 2012: Handelssvamp Arkiverad 22 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine., sida 12

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]