Medicinsk massageterapi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Medicinsk massageterapi (MMT) är en terapi som använder kunskaper i anatomi, fysiologi, medicin och patologi för att på bästa sätt hjälpa patienter med besvär från rörelseapparaten.

En medicinsk massageterapeuts främsta verktyg är massage och muskeltöjningar inklusive triggerpunktsbehandling samt manuell mobiliseringsteknik för att behandla patienter som lider av smärta eller nedsatt rörlighet i rörelseapparaten. En Medicinsk massageterapeut ger också råd om ergonomi, kost och träning.

Utbildning i medicinsk massageterapi i Sverige erbjuds av skolorna Axelsons, Hälsoteket, Svenska Hälsoteamet, Bergqvist Massage och Friskvårdsutbildningar samt KMH-skolan. Utbildningens längd och nivå varierar skolorna emellan. KMH-skolan är medlem i Branschorganisationen Medicinsk Massageterapi som certifierar svenska Medicinska Massageterapeuter. Axelsons, Hälsoteket, Bergqvist Massage och Friskvårdsutbildningar och Svenska Hälsoteamet är medlemmar i Branschrådet Svensk Massage, som fastställer nationella riktlinjer och certifieringar för massörer.

Svensk Massage heter en ny paraply-organisation som bildades den 1 december 2017. Organisationen Svensk Massage bildades av följande skolor och förbund: Branschorganisationen Medicinsk Massageterapi, Branschrådet Svensk Massage, Massörerna, Bergqvists Massage & Friskvårdsutbildningar, Medicinskt Kursforum, Svenska Hälsoteamet, Team Lars Massage, Uggla Massage och Wellness, Curexgruppen.

Branschrådet Svensk Massage och Branschorganisationen Medicinsk Massageterapi kommer att arbeta som kvalitetssäkringsorgan för att utveckla certifieringsrutiner och att säkerställa en hög nivå hos de certifierade yrkesmassörerna.[1]

Medicinska massageterapeuter är, oberoende av vilken skola de har gått på, utbildade på en lägre nivå i medicin, humanbiologi och manuell terapi jämfört med exempelvis kiropraktorer, naprapater och fysioterapeuter/sjukgymnaster. Medicinsk massageterapi har som mål att vara ett komplement till dessa yrken.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk Massage”. http://www.svenskmassage.se/. Läst 23 december 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]