Melancholia 3 rum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Melancholia 3 rum
(Melancholian 3 huonetta)
Regissör Pirjo Honkasalo
Producent Kristiina Pervilä, Pirjo Honkasalo, Lisbet Gabrielsson m.fl.
Fotograf Pirjo Honkasalo
Produktionsbolag Millennium Film Oy, Baabeli KY
Distribution Folkets Bio
Premiär 3 december 2004
Speltid 110 minuter
Land Finland, Sverige, Danmark, Tyskland
Språk ryska, tjetjenska
IMDb SFDb

Melancholia 3 rum (finska: Melancholian 3 huonetta) är en finsk dokumentärfilm från 2004 regisserad, fotograferad och samproducerad av Pirjo Honkasalo. Filmen hade svensk premiär 3 december 2004.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Melancholia 3 rum berättar om Tjetjenienkriget och de barn som offras i dess namn. De tre rummen är: Kronstadts kadettakademi där pojkar i 12-årsåldern drillas till soldater, Tjetjeniens huvudstad Grosnyj där en kvinna, Hadizhat Gataeva, söker efter barn som lämnats vind för våg i stadens ruiner och ett barnhem för flyktingbarn i Ingusjien nära gränsen till Tjetjenien som Hadizhat Gataeva driver. Tillsammans utgör de tre rummen en omskakande skildring av konsekvenserna i ett krig som aldrig tycks ta slut.

Priser[redigera | redigera wikitext]

Melancholia 3 rum har tilldelats 10 priser vid välrenommerade filmfestivaler, bland annat vid dokumentärfilmfestivalerna i Amsterdam, Thessaloniki och Yamagata, samt vid filmfestivalerna i Venedig, Sundance och Tampere. Filmen fick även tv-priset Prix Italia och det finska filmpriset Jussi för bästa dokumentärfilm.

Referenser[redigera | redigera wikitext]