Melancholia 3 rum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Melancholia 3 rum
(Melancholian 3 huonetta)
RegissörPirjo Honkasalo
ProducentKristiina Pervilä, Pirjo Honkasalo, Lisbet Gabrielsson m.fl.
FotografPirjo Honkasalo
ProduktionsbolagMillennium Film Oy, Baabeli KY
DistributionFolkets Bio
Premiär3 december 2004
Speltid110 minuter
LandFinland, Sverige, Danmark, Tyskland
Språkryska, tjetjenska
IMDb SFDb

Melancholia 3 rum (finska: Melancholian 3 huonetta) är en finsk dokumentärfilm från 2004 regisserad, fotograferad och samproducerad av Pirjo Honkasalo. Filmen hade svensk premiär 3 december 2004.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Melancholia 3 rum berättar om Tjetjenienkriget och de barn som offras i dess namn. De tre rummen är: Kronstadts kadettakademi där pojkar i 12-årsåldern drillas till soldater, Tjetjeniens huvudstad Grosnyj där en kvinna, Hadizhat Gataeva, söker efter barn som lämnats vind för våg i stadens ruiner och ett barnhem för flyktingbarn i Ingusjien nära gränsen till Tjetjenien som Hadizhat Gataeva driver. Tillsammans utgör de tre rummen en omskakande skildring av konsekvenserna i ett krig som aldrig tycks ta slut.

Priser[redigera | redigera wikitext]

Melancholia 3 rum har tilldelats 10 priser vid välrenommerade filmfestivaler, bland annat vid dokumentärfilmfestivalerna i Amsterdam, Thessaloniki och Yamagata, samt vid filmfestivalerna i Venedig, Sundance och Tampere. Filmen fick även tv-priset Prix Italia och det finska filmpriset Jussi för bästa dokumentärfilm.

Referenser[redigera | redigera wikitext]