Maas

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Meuse (flod))
Hoppa till: navigering, sök
Meuse
Flod
Meuse vid Maastricht.
Meuse vid Maastricht.
Länder Frankrike
Belgien
Nederländerna
Världsdel Västeuropa
Källa Langresplatån
 - höjdläge 409 m ö.h.
Mynning Nordsjön
Längd 925 km
Avrinningsom. 36 000 km²
Vattenföring
 - medel 230 /s
GeoNames 2751306

Maas (så på tyska och nederländska, franska Meuse) är en flod i Västeuropa. Den har sin källa i Frankrike och flyter genom Belgien och Nederländerna innan den flyter ut i Nordsjön. Den är totalt 925 km lång.

Meuse rinner upp på Langresplatån i Frankrike, och flyter därifrån norrut genom Sedan och Charleville-Mézières in i Belgien. Vid Namur går Sambre ihop med den. Efter Namur vänder Meuse österut, och passerar genom Ardennerna och staden Liège innan den återigen vänder sig norrut. Floden utgör gränsen mellan Nederländerna och Belgien, förutom vid Maastricht där gränsen ligger längre västerut. I Nederländerna fortsätter den norrut förbi Venlo, och vänder sig sedan västerut, och går ihop med Rhen i ett stort floddelta. Floden delar upp sig nära Heusden i Afgedamde Maas och Bergse Maas. Bergse Maas fortsätter via Amer, och går ihop med Nieuwe Merwede till Hollands Diep, innan det slutligen flyter ut i Nordsjön vid Haringvliet

Rhens och Maas delta och flodarmar.

Meuse korsas av järnvägsbroar vid fyra tillfällen, det finns också ett flertal vägbroar och omkring 32 färjeöverfarter.

Meuse är till stor del navigerbar, och i Nederländerna och Belgien är den en viktig del i landets inlandsinfrastruktur. Den kopplar ihop Rotterdams, Amsterdams och Antwerpens hamnar med stora industriområden uppströms såsom 's Hertogenbosch, Venlo, Maastricht, Liège och Namur. Längre bort än Namur kan bara mindre fartyg navigera.

Från Givet vid den franska gränsen är floden kanaliserad över en sträcka på 272 kilometer. Kanalen kallas "Canal de la Meuse". Vattenvägen kan endast användas av de minsta handelsfartyg som fortfarande är i bruk (ungefär 40 meter långa och endast fem meter breda). Omedelbart norr om staden Commercy kopplas kanalen ihop med "Canal de la Marne au Rhin".

Mosasauren är döpt efter floden Meuse, då de första fossilen av varelsen upptäcktes utanför Maastricht år 1780.

Meuse i Ardennerna.