Microsoft Excel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Microsoft Excel
Utvecklare Microsoft
Senaste utgåva 12.0.6514.5000
(februari 2010)
Operativsystem Microsoft Windows,
Mac OS X
Typ Kalkylprogram
Licens Proprietär programvara, EULA
Webbplats www.microsoft.com

Microsoft Excel är ett program för kalkyl och enklare datahanteringsuppgifter som ingår i programsviten Microsoft Office från Microsoft Corporation.

Microsoft lanserade först kalkylprogrammet Multiplan 1982. Detta blev framgångsrikt på CP/M-system, men på MS DOS-system var konkurrentprogramvaran Lotus 1-2-3 starkare. När Microsoft utvecklade Excel var målet, enligt Doug Klunder, att programmet skulle göra allting 1-2-3 gör och göra det bättre.

Den första versionen av Excel släpptes för Macintosh 1985 och den första Windows-versionen (numrerad 2.0 för att ligga i fas med Macintosh-versionen) släpptes i november 1987. Lotus var sena med att överföra 1-2-3 till Windows, vilket bidrog till att Excel 1988 hade passerat 1-2-3 i försäljningsstatistiken, något som bidragit till Microsofts position som ledande programutvecklare för PC-miljö. Microsoft har fortsatt att utveckla programvaran med regelbundna nyutgåvor eller uppdateringar ungefär vartannat år. Den aktuella versionen är Excel 15, även kallad Microsoft Office Excel 2013.

Konkurrenter[redigera | redigera wikitext]