Midsommarblomster

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Midsommarblomster
Illustration Geranium silvaticum.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningNäveordningen
Geraniales
FamiljNäveväxter
Geraniaceae
SläkteNävesläktet
Geranium
ArtMidsommarblomster
G. sylvaticum
Vetenskapligt namn
§ Geranium sylvaticum
AuktorLinné, 1753
Geranium sylvaticum.JPG
Hitta fler artiklar om växter med

Skogsnäva eller midsommarblomster (Geranium sylvaticum) är en flerårig ört inom släktet nävor och familjen näveväxter. Den kan bli drygt en halv meter hög och har oftast violetta blommor. Artens namn kommer av att den ofta blommar som rikligast omkring midsommar. Dess vetenskapliga artepitet, sylvaticum, har betydelsen växande i skog.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Midsommarblomster blir drygt en halv meter hög och har en dunhårig och upptill grenig stjälk. Den har en jordstam som är drygt en decimeter lång. Bladen är djupt handflikiga med ganska breda och kortspetsade flikar. Blomningen pågår vanligen från juni till juli, vanligtvis med violetta blommor, även om det inte är ovanligt med vita blommor i norra Sverige. Blommorna har fem kronblad och är ganska stora, upp till drygt fyra centimeter i diameter, och sitter två och två i stora knippen. En underart till midsommarblomster är alpnäva (subsp. rivularis) som är vitblommig men saknar körtelhår på blomskaften. Ängsnäva är väldigt lik midsommarblomster men den har böjda blom- och fruktskaft.

Carl von Linné skrev om midsommarblomster:

Ingen växt finnes, som är vare sig ymnigare i de tätaste skogarne eller ståtligare på fjällen. Blommans färg är i allmänhet blå, men den varierar ganska ofta, 1) då kronan blir hvit, men ståndarne förblifva blå; 2) då både kronan och ståndarne blifva hvita; 3) då blomkronan är blå- och hvit-brokig.
Flora Lapponica, Carl von Linné (1737), i svensk översättning av T. M. Fries (1905)

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Midsommarblomster är ganska vanlig i Norden och återfinns vanligtvis i skogstrakter från norr till söder i hela Sverige. I fjälltrakterna växer den ofta i ängsbjörkskogar och på högörtsängar.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

Det äldre folkliga namnet på Midsommarblomster är skogsnäva. I Dalsland kallas den Abrahamsros eller Abramsros och i Lappland för Gibbergräs. I Dalarna kallades den bland annat Olskopsblommor och Skullhansblommor. Ett äldre namn på midsommarblomstret som förekommit i botanisk litteratur är Storknäbb. Från 1800-talet finns de två namnen Skogsnäbb och Skogsnäfört angivna.

subsp. sylvaticum

  • Geranium alpestre Schur nom. illeg.
  • Geranium angulatum Curtis
  • Geranium batrachioides Cav.
  • Geranium fastigiatum Gliem. ex Bab.
  • Geranium minimum Picard nom. illeg.
  • Geranium venosum Pers. nom. illeg.

subsp. lemanianum Briq.

subsp. rivulare (Vill.) Rouy

Geranium rivulare Vill.
Geranium aconitifolium L'Hér.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]