Mike Rowe

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mike Rowe
Mike Rowe.
FöddMichael Gregory Rowe
18 mars 1962 (56 år)
Baltimore, Maryland, USA
NationalitetUSA
Yrke/uppdragProgramledare, berättarröst
HemortSan Francisco, Kalifornien

Michael "Mike" Gregory Rowe (uttalas / roʊ /), född 18 mars 1962, är en amerikansk programledare. Han är värd för Discovery Channels Dirty Jobs, men gör även berättarröst för andra program på Discovery Channel.

Privatliv och utbildning[redigera | redigera wikitext]

Rowe kommer ursprungligen från Baltimore. Han har sagt att inspirationen för TV-serien Dirty Jobs var hans far. Under sin tid som Eagle Scout läste han bland annat högt för blinda studenter på skolor i Maryland. Han har nämnt detta som ett av skälen för sitt intresse för skrivande och berättande. Rowe gick på Overlea High School där han utmärkte sig både i teater och sång. Efter examen gick han på Essex Community College i Baltimore County, där han även sjöng i en kör i Chesapeake. Han utexaminerades från Towson University i Towson, Maryland.

Rowe bor numer i San Francisco, Kalifornien.

Professionell bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Mike Rowe sjöng professionellt med Baltimore Opera.

Som värd[redigera | redigera wikitext]

I början av 1990-talet fick Rowe en kort anställning på TV-kanalen QVC som säljare. Han har även varit värd för "Your New Home" för radiostationen WJZ i Baltimore, TV-programmet Worst Case Scenarios för CBS, flyg-tv för American Airlines samt ett flertal program för History Channel, PBS och datorspel.

Från 2001 till 2005 var Rowe värd för programmet "Someone's got to do it" på Evening MagazineKPIX-tv i San Francisco. Programmet undersökte ett antal obehagliga yrken, och det var detta koncept som senare växte till Dirty Jobs. Rowes första samarbete med Discovery Channel bestod av en resa till Valley of the Golden Mummies som värd för Egypt Week Live!, där han i direktsändning utforskade forntida gravar med den egyptiske arkeologen Zahi Hawass.

Som berättare[redigera | redigera wikitext]

Rowe har en omfattande repertoar som berättare för TV-program, däribland American Chopper, American Hot Rod, Dödlig fångst och andra Discoveryprogram. Rowe var även värd för Discovery Channels årliga Shark Week i 2006. På Dirty Jobs driver Rowe ofta med sin flitiga förekomst på kanalen.

Rowe var ursprungligen tänkt som berättare på Dödlig fångst och när Discovery Channel skulle börja filma Dirty Jobs fick han välja vilket av programmen han skulle synas på kamera i. Rowe hävdar att Discovery tyckte det var opassande om han i de två programmen på samma kväll berättade om krabbfiskare som avlidit i en skeppsbrand i Dödlig fångst för att en timme senare skämta och skoja i Dirty Jobs. Rowe valde Dirty Jobs även om han syns på bild i en säsongsfinal av Dödlig fångst där han intervjuar befälhavarna på de medverkande båtarna.

Ytterligare framträdanden[redigera | redigera wikitext]

Från och med mars 2007 finns Rowe med i flera reklamfilmer för Ford Motor Companys F-Serie pickuper. Reklamfilmerna presenteras i en stil som liknar Dirty Jobs.