Mikrolån

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mikrokrediter)
Hoppa till: navigering, sök

Mikrolån är ett mindre lån som ofta tas när man behöver pengar snabbt. Ett mikrolån fungerar som ett privatlån eller konsumentlån men det rör sig ofta om en mindre summa pengar.[1] Lånet kan tas av många olika anledningar och det är ovanligt att man ska redogöra anledningen till sitt mikrolån när man tar det. Exempel på vanliga låneorsaker idag kan vara köp av mobiltelefon, dator, shopping, resor etc.

Ursprungligen har mikrolån använts för att stimulera småföretagsamhet i tredje världen, ofta av kvinnor, som exempelvis kan köpa en symaskin och starta en affärsverksamhet. Möjligheten för fattiga att ta vanliga banklån omöjliggörs av deras bristande återbetalningsförmåga eller brist på värdefull egendom att pantsätta.[2] Mikrolånet fick en vida stor exponering 2006 genom att Nobels fredspris delades lika mellan Muhammad Yunus och Grameen Bank i Bangladesh.

Ahmed Sani Yeriman Bakura har gjort sig känd för att stimulera afrikanskt jordbruk genom att ge mikrolån vars avsikt är att bekosta kvarnar och dammar.

Organisationen Adra arbetar med mikrofinans i utvecklingsländer. Arbetet riktas främst mot kvinnor i Bangladesh, dock även i andra delar av världen. [3] I just Bangladesh har över 30 miljoner invånare tagit mikrolån sedan 1997 och sektorn beräknas idag utgöra 3 % av landets BNP.[2]


Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vad är ett mikrolån och vad används det till?”. https://nordicbanker.com/se/artiklar/vad-ar-ett-mikrolan-och-vad-anvands-det-till. Läst 25 september 2017. 
  2. ^ [a b] http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-24128096
  3. ^ ”Mikrolån förändrar kvinnors liv”. Adra. Arkiverad från originalet den 29 oktober 2013. https://web.archive.org/web/20131029211946/http://www.adra.se/sida/143/mikrolan-forandrar-kvinnors-liv.aspx. Läst 30 september 2013.