Mikrolån

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mikrolån är monetära lån vilka är att betrakta som ringa till storleken. Ursprungligen har mikrolån använts för att stimulera småföretagsamhet i tredje världen, ofta av kvinnor, som exempelvis kan köpa en symaskin och starta en affärsverksamhet. Möjligheten för fattiga att ta vanliga banklån omöjliggörs av deras bristande återbetalningsförmåga eller brist på värdefull egendom att pantsätta.[1] Mikrolånet fick en vida stor exponering 2006 genom att Nobels fredspris delades lika mellan Muhammad Yunus och Grameen Bank i Bangladesh.

Mikrolån har bland annat använts för att bekosta inköp av mobiltelefoner[källa behövs]. Skulden amorteras successivt när gäldenären (låntagaren) hyr ut sin telefon till andra.[källa behövs] Ahmed Sani Yeriman Bakura har gjort sig känd för att stimulera afrikanskt jordbruk genom att ge mikrolån vars avsikt är att bekosta kvarnar och dammar.

Organisationen Adra arbetar med mikrofinans i utvecklingsländer. Arbetet riktas främst mot kvinnor i Bangladesh, dock även i andra delar av världen. [2] I just Bangladesh har över 30 miljoner invånare tagit mikrolån sedan 1997 och sektorn beräknas idag utgöra 3 % av landets BNP.[1]


Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-24128096
  2. ^ ”Mikrolån förändrar kvinnors liv”. Adra. Arkiverad från originalet den 29 oktober 2013. https://web.archive.org/web/20131029211946/http://www.adra.se/sida/143/mikrolan-forandrar-kvinnors-liv.aspx. Läst 30 september 2013.