Milica av Montenegro

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Milica av Montenegro

Milica av Montenegro (Anastasia Petrović-Njegoš), född i Cetinje 14 juli 1866, död i Alexandria, Egypten, 5 september 1951, rysk storfurstinna; gift 1889 med sin systers svåger storfurst Peter Nikolajevitj av Ryssland. Dotter till kung Nikola I av Montenegro och Milena Vukotić. Hon och hennes syster Anastasia av Montenegro, gifta med bröder ur den ryska tsarfamiljen, var kända som "de montenegrinska prinsessorna" i Ryssland och presenterade Grigori Rasputin för tsaritsan, Alexandra av Hessen.

Milica blev liksom sin syster Anastasia utbildad vid Smolnijinstitutet i Sankt Petersburg, och gifte sig efter avslutad skolgång. Hon var den första ingifta personen i ryska tsarfamiljen som var ortodox av födseln. Hon beskrivs som bildad, intelligent och arrogant, motsatsen till sin blyge make.

Milica och hennes syster Anastasia var politiskt ambitiösa för sina makars räkning och inledde en nära vänskap med tsaritsan Alexandra. Deras inflytande över tsaritsan ansågs mycket negativt, eftersom de hade ett stort intresse för mysticism, ockultism och spiritism och lätt lät sig övertygas av bedragare och charlataner, som de sedan presenterade för tsaritsan, och de kallades: "montenegrinskan nummer 1" och "montenegrinskan nummer 2" och även för "montenegrinska spindlar" eller "montenegrinska kråkor". Milica presenterade magnetisören Monsieur Philippe för tsaritsan, och senare också Rasputin. Systrarna förlorade sin gunstlingställning hos tsaritsan 1909. Milica var hedersdoktor i alkemi i Paris.

Milica bodde med tiden ofta utomlands med maken på grund av dennes lungtuberkulos, från 1915 bodde de på Krim. Under ryska revolutionen evakuerades hon 1919 med ett brittiskt fartyg till Italien, där hennes syster Elena var drottning. Efter att monarkin avskaffats i Italien 1947 bosatte hon sig i Egypten.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från ryskspråkiga Wikipedia