Miljöorganisation

Från Wikipedia

Miljöorganisation kallas en organisation som finns för att värna om miljön som ett huvudmål. Oftast är organisationen partipolitiskt och religiöst obunden, och utan personligt vinstsyfte. Miljöorganisationer brukar dock i demokratiska länder verka för att påverka politikerna i besluten, men då efter miljöintresse och inte efter politiskt parti.

Ett exempel på en miljöorganisation är Naturskyddsföreningen i Sverige, som bildades 1909 och är Sveriges äldsta och största miljöorganisation. Världens största demokratiska miljöorganisation är Friends of the Earth med drygt två miljoner medlemmar i 77 självständiga nationella grupper. Den svenska grenen av Friends of the Earth är Jordens Vänner.

Miljöorganisationen Keren Kajemet, som är aktiv i Israel, öppnade dock ett lokalkontor samt organisation i Sverige redan 1910 (som fortfarande är aktiv – organisationen bildades i Basel, Schweiz 1901) och är därför den miljöorganisation som funnits längst tid i Sverige.[1]

Tidigare var målen oftast att bevara naturområden och räddade sällsynta djur- och växtarter. Under 1970-talet kom organisationerna alltmer att inrikta sig på kampen mot miljöförstöring.

Vissa miljöorganisationer arbetar utanför ländernas lagstiftningar.[förtydliga]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]