Milka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För en centralaffär för de finlandssvenska kooperativa mejerierna, se Milka (företag).
Choklad av märket Milka.

Milka är ett varumärke för choklad ägt av Mondelēz International.

Märket skapades i Österrike 1901 av den schweiziska chokladtillverkaren Philippe Suchard som hans första mjölkchokladssort. Namnet tros komma från en sammanslagning av Milch och Kakao, de tyska orden för dess huvudsakliga ingredienser mjölk och kakao. Den tidens människor trodde dock att namnet var en hyllning till Carl Russ-Suchards beundran över Richard Wagner tolkningar av Milka Ternina, en känd sopran från tidsperioden.[1][2]

Märket har en symbol i form av "Milka Cow", som är en lilafärgad simmentalko som bär en klocka runt halsen, ofta i en alpinsk hage. Kakorna är tydligt förpackade i lila.

Suchard var ett självständigt företag i många år. 1970 sammanslogs det med Tobler för att bli Interfood. Ytterligare en sammanslagning med kaffeföretaget Jacobs 1982 skapade Jacobs Suchard. Kraft köpte upp den större delen av Jacobs Suchard, inklusive Milka, 1990.

Idag tillverkas chokladen på ett antal olika ställen, däribland Lörrach i Tyskland, Bludenz i Österrike, Belgrad i Serbien, Svoge i Bulgarien, Bratislava i Slovakien, Brașov i Rumänien, Costa Rica, Paraná i Brasilien, Jankowice i Polen och Trostyanets i Ukraina, samt senast i Storbritannien.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Did you know?”. Arkiverad från originalet den 14 november 2008. https://web.archive.org/web/20081114132912/http://www.visitcroatia.nu/pressrum/Milka_Trnina_SE.htm. 
  2. ^ ”Le Saviez Vous ? - Milka” (på franska). Arkiverad från originalet den 6 januari 2009. https://web.archive.org/web/20090106122023/http://www.macroatie.com/saviez.php. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

En färgsprejad lila ko framför Eiffeltornet i Paris för att främja chokladen.