Millennium (amerikansk TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om den amerikanska serien Millennium. För den svenska miniserien, se Millennium (svensk miniserie).
Millennium
Originaltitel Millennium
Genre Drama
Skräck
Skapad av Chris Carter
Medverkande Lance Henriksen
Terry O'Quinn
Megan Gallagher
Klea Scott
Brittany Tiplady
Antal avsnitt 67
Längd (per avsnitt) 45 minuter
Antal säsonger 3
Land USA USA
Språk engelska
Sändning
Originalkanal FOX (USA)
TV4+ (Sverige)
Originalvisning 1996–1999
Kronologi
Relaterade program Arkiv X
The Lone Gunmen
Externa länkar
IMDb

Millennium är en TV-serie som spelades in under tre säsonger 1996-1999, skapad av Chris Carter, som även gjorde Arkiv X. Serien är en väldigt mörk blandning av thriller, kriminaldrama och skräck.

Lance Henriksen spelar den f.d. FBI-agenten Frank Black som har förmågan att se in i mördarens psyke. Titeln Millennium betyder årtusende och syftar på att oron och våldet ökade inför det nya årtusendet.

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Frank Black är en pensionerad seriemördarprofilerare som flyttar till Seattle med sin familj för att undkomma våldet och terrorn han genomled under sitt arbete för FBI i Washington D.C..

Trots att hans förmåga att tränga in i seriemördares sjuka hjärnor har orsakat honom mycket lidande har han valt att gå med i den mystiska Millennium-gruppen, en skara före detta kriminalexperter. Det har han gjort eftersom han vet att hans "gåva" fortfarande kan rädda och skydda oskyldigas liv.

Catherine Black, Franks hustru. Hon jobbar som socialarbetare och är kurator åt brottsoffer. Spelas av Megan Gallagher.

Jordan Black är Franks och Catherines dotter som har en liknande förmåga som Frank. Spelas av Brittany Tiplady.

Peter Watts är en före detta FBI-agent och den förste i Millennium-gruppen som kontaktar Frank Black för att få honom att gå med i gruppen. Spelas av Terry O'Quinn.

Bob Bletcher är en veteran på mordroteln som har jobbat där i arton år. Han arbetar nära sin vän Frank Black på polisstationen i Seattle. Spelas av Bill Smitrovich.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]