Mindre nandu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mindre nandu
Status i världen: Nära hotad[1] (men se text)
Mindre nandu
Mindre nandu
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Strutsfåglar
Struthioniformes
Familj Nanduer
Rheidae
Släkte Rhea men se text
Art Mindre nandu
R. pennata
Vetenskapligt namn
§ Rhea pennata
Auktor d'Orbigny, 1834
Utbredning
Ljusgrön: garleppi, Olivgrön: pennata, Gul:tarapacensis
Ljusgrön: garleppi, Olivgrön: pennata, Gul:tarapacensis
Synonymer
 • Rhea darwini
 • Rhea macrorhyncha
 • Pterocnemia pennata(Sibley and Monroe 1990, 1993)
Hitta fler artiklar om fåglar med

Mindre nandu (Rhea pennata) är en strutsfågel i familjen nanduer.[2] Det råder inte konsensus kring denna arts taxonomi. Vissa auktoriteter behandlar både höglandspopulationen tarapacensis och låglandspopulationen pennata som en art medan andra delar upp dessa i två arter.[2][3]

Utseende och anatomi[redigera | redigera wikitext]

Den är 90 till 100 centimeter lång och har större vingar än andra strutsfåglar som gör att den kan springa särskilt bra.[källa behövs] Den kan nå en fart på 60 km/h[källa behövs] vilket möjliggör en effektiv flykt från predatorer. De skarpa klorna på tårna är effektiva vapen.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Nanduerna är endemiska för Sydamerika och familjen omfattar bara en ytterligare art nämligen nandu. Fossil från eocen, cirka 40 miljoner år gamla, indikerar att de är bland de äldsta fåglarna på kontinenten.[4] Tidigare behandlades taxonen i familjen nanduer som tillhörande de enda släktet Rhea men senare forskning föreslår att familjen delas upp i det ytterligare släktet Pterocnemia som mindre nandu placeras i, men det råder inte konsensus kring detta.

Arten behandlades tidigare som monotypisk men delas idag ofta upp i tre underarter bestående av två ganska distinkta underartsgrupper där höglandspopulationerna tarapacensis och garleppi utgör en grupp och pennata den andra. 1990 föreslog Fjeldså & Krabbe att höglandspopulationerna bör behandlas som den egna arten bergsnandu (Rhea/Pterocnemia tarapacensis).[5] I sin gemensamma uppdaterade taxonomi från 2014 följer Birdlife[6] och Handbook of the Birds of the World[7] detta förslag.

Taxonomi enligt Clements et al. 2012:[2]

tarapacensis/garleppi-gruppen

(Behandlas ibland som den egna arten "Bergsnandu" (Rhea tarapacensis))

 • Rhea pennata garleppi - förekommer i ökenområden i Puna i sydöstra Peru, sydvästra Bolivia och nordvästra Argentina.
 • Rhea pennata tarapacensis - förekommer i Puna i norra Chile, från Arica till Atacama
pennata-gruppen
 • Rhea pennata pennata - förekommer på de patagonska stäpperna i södra Argentina och södra Chile.

Biotop[redigera | redigera wikitext]

Den mindre nandun lever i områden med buskmarker i Patagoniens grässlätter och på Andernas platåer, igenom Argentina, Bolivia, Chile och Peru.[1]

Honorna lägger ofta äggen i närheten av boet snarare än i det och de flesta av äggen flyttas till boet av hanen som är den som ruvar. De ägg som lämnas utanför boet förruttnar och attraherar flugor vilka utgör föda åt hanen och ungarna.[källa behövs] Utanför häckningssäsongen är den mindre nandun rätt social. Den lever i grupper från 5 till 30 fåglar av båda könen och i olika åldrar.

Mindre nandu och människan[redigera | redigera wikitext]

Hot och status[redigera | redigera wikitext]

Tidigare när IUCN och Birdlife behandlade de båda taxonen tarapacensis och pennata som en art kategoriserades den som nära hotad (NT)[1] men i och med uppdelningen i två arter så tilldelades pennata hotkategorin livskraftig (LC) medan tarapacensis kategoriseras som nära hotad (NT).[8][3]

Namn[redigera | redigera wikitext]

Lokalt är fågeln känd under ett antal namn som suri, choique, ñandú petiso, eller ñandú del norte.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] BirdLife International 2012 Rhea pennata Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
 2. ^ [a b c] Clements et al. 2012
 3. ^ [a b] BirdLife International 2014 Rhea tarapacensis Från: IUCN 2014. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3 www.iucnredlist.org. Läst 2014-12-08.
 4. ^ Cocker, 2013, sid:18-19
 5. ^ Fjeldså, Jon & Krabbe, Niels (1990) Birds of the High Andes
 6. ^ ”Birdlife Internationals faktablad om R. tarapacensis”. http://www.birdlife.org/datazone/species/factsheet/22728206. Läst 6 december 2014. 
 7. ^ ”HBW Alive: Rhea tarapacensis”. http://www.hbw.com/species/puna-rhea-rhea-tarapacensis. Läst 6 december 2014. 
 8. ^ BirdLife International 2014 Rhea pennata Från: IUCN 2014. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3 www.iucnredlist.org. Läst 2014-12-08.

Källor[redigera | redigera wikitext]