Mitrofan Nedelin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mitrofan Nedelin (ryska: Митрофа́н Ива́нович Неде́лин), född 1902 i Borissoglebsk, död 1960 i Bajkonur, var en sovjetisk marskalk som givit namn åt Nedelinkatastrofen.

Nedelin gick med i Röda armén 1920 och deltog i det ryska inbördeskriget. Efter det genomgick han militärutbildning och blev medlem i det sovjetiska kommunistpartiet 1924. Han gjorde karriär inom militären och deltog i det spanska inbördeskriget, Finska vinterkriget och andra världskriget. Han var chef för artilleriet på den södra fronten i Ukraina. Efter kriget blev han befälhavare för artilleristyrkorna 1953. 1959 utnämndes han till överbefälhavare för de strategiska rakettrupperna.

I sin roll inom artilleriet var han ansvarig för utvecklingen av Sovjetunionens första interkontinentalraket, R-16. Tidsplanen var komprimerad och Nedelin pressade arbetsschemat genom att upphäva flera säkerhetsföreskrifter. Den 24 oktober 1960 var Nedelin med då raketen skulle testas vilket slutade i katastrof då den exploderade och dödade 126 personer. Katastrofen offentliggjordes dock inte av Sovjetmyndigheterna förrän 1989. Den officiella hållningen fram till dess var att Nedelin dött i en flygplansolycka.