Smarttelefon

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Smartphone)
Hoppa till: navigering, sök
Smarttelefon,
Smartmobil
Can I Has an iPhone.jpg
Iphone, en vanlig variant av smartmobil.
Tillverkare Apple, Samsung, Nokia m.fl.
Lanseringsdatum 1996 (Nokia Communicator)
Prestanda
Övrigt Multipla funktioner, stor (tryckkänslig) skärm, Internet


Procent av den internationella smartmobilförsäljningen fjärde kvartalet 2010 ordnat efter operativsystem, enligt Canalys.[1]

En smarttelefon eller smartmobil[2] (eng.: smart phone), ibland även särskrivet som smart telefon eller smart mobil,[3] är en mobil enhet som kan användas både som avancerad mobiltelefon och som handdator (eng personal digital assistant, PDA, med funktioner som kalender, kontaktbok och anteckningsbok). En smarttelefon har ett tangentbord — antingen med fysiska knappar eller virtuellt tangentbord simulerat på bildskärmen — vilket är ovanligt i andra mobiltelefoner. Flera tidiga smarttelefoner hade en passiv penna (engelska stylus pen), undantagsvis en digital penna, som idag har ersatts eller kompletterats med pekskärm av typ multi-touch som kan manövreras med fingertopparna. En modern smarttelefon kallas därför även pekskärmstelefon eller pekskärmsmobil.

Idag kan en smarttelefon även användas som digitalkamera, GPS-navigator och mediaspelare. Redan de första smartmobilerna möjliggjorde e-post, och tidigt även WAP-access och mobil webbaccess. Mobila enheter används allt mer för sociala medier som Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn och Youtube, och för att ladda upp fotografier och filer till molntjänster. En smarttelefon kan ha stora likheter med en surfplatta, men har mindre skärm och i allmänhet kortare batterikapacitet.

Till skillnad från andra mobiltelefoner har en smarttelefon ett komplett mobiloperativsystem, som möjliggör enkel installation av mobilapplikationer (mobila appar), det vill säga små applikationsprogram som utökar telefonens funktionalitet och som kan vara utvecklade av tredjepartsleverantörer. De vanligaste operativsystemen för smarttelefoner är Symbian, Apple IOS (för Iphone), Windows Mobile, Google Android och Maemo. Mobilapplikationer laddas vanligen ned fritt eller mot betalning från programvarubutiker som Nokia Ovi Store, Apples App Store och Google Play (tidigare Android Market) och Windows Market. Andra avancerade mobiltelefoner, exempelvis speltelefoner och andra så kallade feature phones, kan också möjliggöra installation av mobilspel och andra program, exempelvis baserade på standarden Java ME, men dessa program är inte lika djupt integrerade i enhetens användargränssnitt som mobilapplikationer kan vara. Andra telefoners systemprogramvara är i allmänhet leverantörsspecifik och kan inte beskrivas som kompletta operativsystem, utan kallas ofta firmware. En smarttelefons operativsystem har ett filsystem, möjliggör körning av flera program samtidigt (något som dock ofta begränsas för att spara strömförbrukning), och är (med undantag för Apple IOS och RIM) ett öppet system som kan porteras till enheter tillverkade av olika utvecklare.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Nokia Communicator och Symbian[redigera | redigera wikitext]

Nokia Communicator-serien var den första av Nokias smarttelefoner som började med Nokia 9000, som släpptes 1996. Denna särskiljande handdator/telefon var resultatet av ett samarbete mellan en tidigt framgångsrik och kostsam personlig digital assistent (PDA) från Hewlett Packard kombinerat med Nokias bästsäljande telefon runt den tiden, och i en tidig prototyp av modellen var de två enheterna fästa via ett gångjärn. Nokia 9210 var den första Communicator-modellen med färgskärm som var den första verkliga smarttelefon med ett öppet operativsystem, Symbian, som underlättade installation av tredjepartsprogramvara och kunde porteras till enheter av andra fabrikat. Nokia 9500 Communicator var också Nokias första kameratelefon och Nokias första WiFi-telefon. Nokia 9300 Communicator var det tredje steget att satsa på en mindre formfaktor och den senaste E90 Communicator innehåller GPS. Nokia Communicator-modellerna är anmärkningsvärda för att också ha varit de mest kostsamma telefonmodeller som sålts av ett stort varumärke, och de kostade ibland 40% mer än den näst dyraste smarttelefon från någon större tillverkare.

Ericsson lanserar begreppet smartphone[redigera | redigera wikitext]

Termen Smartphone användes första gången 1997 vid lanseringen av Ericsson GS88[4][5], även kallad Ericsson Penelope. GS88 var dock endast en koncepttelefen som tillverkades i 200 exemplar för att se ifall plattformen kunde vara något att bygga vidare på.

Resultatet av GS88 blev till slut Ericsson R380 som blev Ericsson's första smarttelefon som släpptes till allmänheten. Dessa telefoner anses emellertid inte vara smarttelefoner idag då de mer liknar vid en feature phone (en:feature phone) eftersom de saknar en del av funktionaliteten hos en "riktig" smarttelefon såsom ett operativsystem som tillåter installation av tredjeparts-mjukvara.[6]

Iphone och Ios[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Iphone och IOS#Historia

Android[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Android_(operativsystem)#Historia

Windows phone[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Windows Mobile#Historia

Kommunikationsteknologi[redigera | redigera wikitext]

Smarttelefoner kommunicerar idag oftast via 2G-, 3G- och 4G-näten men kan även kommunicera via wifi, som är snabbare men inte tillgängligt överallt.

Smarttelefoner kan även användas till att dela ut internetåtkomst till andra wifi-kompatibla enheter, detta kallas Wifi tethering.

Skärm[redigera | redigera wikitext]

Skärmar på smarttelefoner varierar kraftigt både i skärmstorlek och upplösning. Vanligast varierar skärmstorlekarna från 2" till något över 4" (diagonalt mätt), t.ex. Samsung Galaxy Nexus som använder en 4,65" skärm[7].

Samsung Galaxy Nexus

Eneter som kör mobila operativsystem och har funktionen att ringa telefonsamtal finns med cirka 5" skärm, såsom den avvecklade Dell Streak och den nuvarande Samsung Galaxy Note och Samsung Galaxy Note II. Tar man hänsyn till ergonomin så finns argument som säger att skärmstorlekarna börjar påverka användandet negativt.[källa behövs]

Upplösningen på smartmobilskärmar varierar kraftigt, de kan variera mellan till exempel 240 × 320 till 720 × 1280, med många Android-telefoner på 480 × 800 eller 540 × 960, Iphone 4/4s på 640 × 960 och Samsung Galaxy Nexus på 720 × 1280.[7]

Skärmstorleken diagonalt kan vara upp till strax över 5 tum. Vid något större skärmar (5 till 8 tum) kallas enheten minipekplatta (eng. mini tablet), och därefter pekplatta.

Pekskärmsmobilerna använder idag så kallad multi-touch, som till exempel möjliggör in- och ut-zoomning genom att dra isär respektive ihop två fingrar på skärmen.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ (31 januari 2011). ”Google’s Android becomes the world’s leading smart phone platform” (på engelska). Pressmeddelande. Läst 1 maj 2011.
  2. ^ smartmobil i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 26 februari 2015.
  3. ^ Smartphone, Svenska datatermgruppen, accessdatum 2012-09-23.
  4. ^ Ericsson GS88 - Stockholm Smartphone
  5. ^ Ericsson GS88 box
  6. ^ Smartphone - Definition
  7. ^ [a b] Galaxy nexus produktsida, Samsung, accessdatum 20120918