Mohammed Omar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den svenske kulturskribenten, se Mohamed Omar.

Mulla Mohammed Omar Akhund (pashto: ملا محمد عمر), ofta kallad endast Mulla Omar, troligen född 1959 i Nodeh nära Kandahar, är den högste ledaren för talibanrörelsen och var Afghanistans statsöverhuvud och diktator från 1996 till talibanregimens fall 2001.

Sedan den amerikanska interventionen 2001 är han en av de mest eftersökta av de amerikanska myndigheterna för att ha härbärgerat Usama bin Ladin och dennes terroristorganisation al-Qaida. Omar tros hålla sig gömd i Pakistan sedan sitt fall år 2001.

Trots sin tidigare politiska rang och höga status på listor över världens mest efterspanade terrorister är inte mycket känt om Omar. Endast ett fåtal av Talibanrörelsens högsta ledare har träffat honom. Omar ska enligt vissa uppgifter vara enögd och analfabet. Under sin regeringstid som "emir" i Afghanistan lämnade Omar sällan Kandahar och träffade sällan icke-muslimer. Det mesta av kontakten mellan regimen och resten av världen gick via utrikesministern Wakil Ahmed Muttawakil. Inga officiella fotografier av Omar existerar. En bild som tidigare antagits föreställa Omar har sedan ansetts föreställa en annan person.[1] Detta har gjort att Omar har utvecklats till en form av spökfigur, även bland många talibaner. Det uppstod ett rykte i samband med talibanregimens fall 2001 att Omar antingen skulle ha dödats i striderna eller av en av sina egna. Det troligaste är dock att Omar, tillsammans med flera andra högt uppsatta talibaner, gömmer sig i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan.


Företrädare:
Burhanuddin Rabbani
(President)
Ordförande i Afghanistans högsta råd
1996-2001
Efterträdare:
Hamid Karzai
(President)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Who is the real Mullah Omar?, telegraph.co.uk, 23 december 2001 (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]