Mont-aux-Sources

Mont-aux-Sources
Berg
Eastern Buttress och Devils Tooth
Eastern Buttress och Devils Tooth
Bergskedja Drakensberg
Läge Lesotho Lesotho
Sydafrika Sydafrika
KwaZulu-Natal
 - höjdläge 3 282 m ö.h.
Koordinater 28°46′7″S 28°52′22″Ö / 28.76861°S 28.87278°Ö / -28.76861; 28.87278

Mont-aux-Sources[1] är ett bergsmassiv som är en av de högsta delarna av bergskedjan Drakensberg. Berget ligger mestadels inom Lesotho, men delar av det sträcker sig in i provinsenerna KwaZulu-Natal och Fristatsprovinsen i Sydafrika. Bergets topp kan nås från Sentinel Car Park nära Phuthaditjhaba, via kedjestegar.

Mont-aux-Sources är del av en basaltplatå vars genomsnittliga höjd är omkring 3 050 meter över havet. Högsta punkten är en 3 282 meter hög bergstopp som ligger 3 kilometer från Drakensbergs sluttning.

Bergsmassivet fick sitt namn Mont-aux-Sources (Källornas berg) av franska missionärer som besökte trakten år 1836. Flera floder har sina källor i Mont-aux-Sources, varav den främsta är Tugela som rinner ut i Indiska oceanen. Omkring sju kilometer från Mont-aux-Sources når Tugela fram till Drakensberg amfiteater och störtar ner 947 meter i Tugelafallen som är världens näst högsta vattenfall.

Caledonfloden är en av Oranjeflodens viktigaste biflöden och har sina källor i Mont-Aux-Sources och strömmar längs med gränsen till Lesotho.

Elandsfloden har också sina källor i Mont-aux-Sources och rinner ut i Wilgefloden som i sin tur rinner ut i Vaal för att därefter rinna ut i Oranjefloden. Till slut rinner Oranjefloden ut i Atlanten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Mont-Aux-Sources, 30 april 2017.
  1. ^ ”Mont-aux-Sources” (på engelska). Encyclopaedia Britannica]. https://www.britannica.com/place/Mont-aux-Sources-mountain-South-Africa-Lesotho. Läst 13 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]