Montréal (region)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Montréal (county))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Montréal
Region
Regionen Montréals läge i provinsen Québec.
Regionen Montréals läge i provinsen Québec.
Land Kanada
Provins Québec
Koordinater 45°30′00″N 73°40′57″V / 45.50008°N 73.68248°V / 45.50008; -73.68248
Area 498 km²[1]
Folkmängd 1 999 795 (2015)[1]
Befolkningstäthet 4 016 invånare/km²
Tidszon EST (UTC-5)
 - sommartid EDT (UTC-4)
Relief map of Canada.png
Red pog.svg

Montréal (Montreal) är en administrativ region i Québec i Kanada. Regionen omfattar staden Montréal och femton mindre förortskommuner, de flesta i regionens sydvästra del. I regionen finns ingen municipalité régionale de comté, men kommunerna samarbetar i Conseil d'agglomération de Montréal, en organisation som ansvarar för bland annat polis, kollektivtrafik (bussar och tunnelbana), räddningstjänst, vatten och avlopp samt större gator och vägar.

Geografiskt läge[redigera | redigera wikitext]

Regionen omfattar ett antal öar vid Saint Lawrenceflodens sammanflöde med Ottawafloden. De flesta kommunerna ligger på Île de Montréal. Kommunen L'Île-Dorval utgör en egen ö, och staden Montréal omfattar förutom huvuddelen av Île de Montréal även flera mindre närliggande öar.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Före kommunreformen i Québec 2002 samarbetade de då 28 kommunerna i regionen i Communauté Urbaine de Montréal. Vid kommunreformen inkorporerades alla kommuner i Montréal, under slagordet Une île, une ville (en ö, en stad, syftande på Île de Montréal). Motståndet mot sammanslagningen var starkt i de huvudsakligen engelsktalande västra delarna av den nya staden, och efter ett regeringsskifte och ett antal folkomröstningar blev 14 kommuner i väster och en kommun i nordost åter självständiga 1 januari 2006. Samtidigt upprättades Conseil d'agglomération de Montréal för att sköta gemensamma angelägenheter.

Politisk organisation[redigera | redigera wikitext]

Conseil d'agglomération de Montréal består av staden Montréals borgmästare, som är ordförande, 15 stadsfullmäktigeledamöter i Montréal som borgmästaren utser samt 15 representanter för förorterna. De flesta är borgmästarna i respektive kommun, men Dorval och L'Île-Dorval har en gemensam representant, och Dollard-Des Ormeaux har två representanter – dels borgmästaren och dels en kommunfullmäktigeledamot som utses av borgmästaren. Rösträtten i den beslutande församlingen viktas efter respektive kommuns befolkning, så Montréals representanter har sammanlagt 87,3 % av rösterna.

Kommuner i regionen[redigera | redigera wikitext]

Montréals arrondissement och de avstyckade kommunerna

Källor[redigera | redigera wikitext]