Bombardier

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett X55 under testkörningar i Örnsköldsvik

Bombardier är en kanadensisk tillverkare av flygplan och tåg. Huvudkontoret ligger i Montréal och totalt är 65 400 personer anställda inom koncernen som har två delar: Aerospace och Transportation.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bombardier grundades 1942 av Joseph-Armand Bombardier. Bombardier var mekaniker och förverkligade sin vision om ett snöfordon i sin verkstad i Valcourt. Hans genombrott kom med tekniska lösningar som möjliggjorde körning i svårare terräng. Företaget växte i och med den stora efterfrågan på snöfordon som möjliggjorde transporter under vintertid.

Koncernen var tidigare också en stor tillverkare av snöskotrar (Ski-Doo, Lynx, Ockelbo), men denna del av företaget såldes 2003 och heter numera Bombardier Recreational Products (BRP). I BRP ingår de ursprungliga delarna av Bombardiers verksamhet.

Bombardier Aerospace[redigera | redigera wikitext]

Bombardier Aerospace är världens tredje största flygplanstillverkare och tillverkar allt från privat- till passagerar- och amfibieflygplan. Bombardier Dash 8-Q400 som ingår i Bombardier Q Series, blev omtalat i media efter problem med landningsställ. Den nya serien Bombardier CSeries är tänkt att kunna ta upp konkurrensen med de stora tillverkarnas Boeing 737 och Airbus A320-familj. Huvuddelen av verksamheten finns i Nordamerika.

Bombardier Transportation[redigera | redigera wikitext]

Regina vid servicehallen i Sävenäs. Nov 2007

Bombardier Transportation är världens största tågtillverkare. Bombardiers insteg i tågtillverkning kom 1970 då man köpte österrikiska Lohner-Rotax som tillverkade motorer och spårvagnar. Senare köpte man Budd Company och Pullman Company och delar av Hawker Siddeley. Under 1990-talet ökade divisionen i betydelse när spårbunden trafik inledde en renässans. Man köpte 2001 Adtranz och tog sig på så sätt in på viktiga europeiska marknader som Storbritannien och Tyskland och etablerade sig som en av världens ledande tillverkare. Huvudkontoret ligger i Berlin.

Bombardier har tillverkat tåg för Stockholms tunnelbana (C20), tågtypen Regina (X50-X54) för länstrafikbolag, X31 för Öresundstågen och SJ:s nya tåg Regina Alfa (X55). Den svenska delen av Bombardier Transportation var ursprungligen ABB Traction och blev senare DaimlerChrysler Rail Systems GmbH (Adtranz). Adtranz var från början en sammanslagning 1996 mellan ABB Traction AB och Daimler Benz. Efter att ABB sålt sin del av företaget till Daimler Benz 1999, såldes Adtranz 2001 till Bombardier. Bombardier Transportation i Sverige har sitt huvudkontor i Västerås och sysselsätter ungefär 2 200 personer. Alla de fem divisionerna inom Bombardier Transportation finns representerade i Sverige.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]