Hoppa till innehållet

Mord i sinnet

Från Wikipedia
Mord i sinnet
OriginaltitelWire in the blood
GenreDeckare
MedverkandeRobson Green, Hermione Norris
MusikThe insects
Antal avsnitt24 (oktober 2009)
LandStorbritannien
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagITV
Sändning
OriginalkanalITV1[1]
Originalvisning2002-2008
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Mord i sinnet (originaltitel: Wire in the Blood) är en brittisk deckarserie som hittills har sänts i sex säsonger, från 2002. Serien följer den fiktiva psykologen Dr Tony Hill, spelad av Robson Green, och polisen Carol Jordan, spelad av Hermione Norris. Serien är baserad på rollfigurer skapade av Val McDermid. Den är i original gjord för den brittiska kanalen ITV och sänds i Sverige av TV4.

Seriens originaltitel är tagen från en rad i T.S. Eliots dikt Burnt Norton, från Four Quartets. Seriens svenska titel har satts av TV4. Den bok som originaltiteln har hämtats från, som också är förlagan till avsnitt 1 i första säsongen, heter på svenska Under ingrodda ärr.

Serien lades ner i februari 2009, sedan engelska ITV pekat på för stora omkostnader (varje avsnitt kostade tio miljoner svenska kronor att producera) och sjunkande tittarsiffror som de bidragande orsakerna.

Seriens grundidé[redigera | redigera wikitext]

Serien utspelar sig i den fiktiva staden Bradfield. Nästan varje avsnitt handlar om en seriemördare som psykologen Dr Tony Hill kommer allt närmare med hjälp av sin förmåga att tränga in i brottslingars psyken.

På svensk TV, och DVD-utgåvor[redigera | redigera wikitext]

Serien har visats på TV4 och nådde där miljonpublik. Alla säsonger (sex till antalet) av serien har givits ut på DVD, både i region 1 och region 2.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Wire in the Blood, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wire in the Blood (på brittisk engelska), The Guardian, 15 november 2002, läs online.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]