Moria berg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Moria omdirigeras hit. Ordet kan också avse en fiktiv plats i J.R.R. Tolkiens böcker, se Moria (Tolkien)


Abraham offrar Isak, målning av Ludovico Cigoli (cirka 1607)

Moria berg (hebreiska: מוֹרִיָּה (Moriyya), arabiska: مروة (Marwah)) är en plats som nämns på ett antal ställen i Bibeln. Första gången var det när Abraham skulle offra Isak.

"Abraham! Ta din son Isak, som du har kär, och gå bort till Moria land, och offra honom där som brännoffer, på ett berg som jag skall säga dig." Och Abraham gav den platsen namnet Herren utser. Nu för tiden heter den Berget där Herren låter se sig.
— 1 Mos 22:1-14

Berget låg vid Jerusalem och det tog tre dagar för Abraham att resa dit från Hebron där han bodde. På den tiden reste man till fots.

Efter kung David uppfördes Templet av hans son kung Salomo på Moria berg, "den plats som Gud ser till", som därmed kom att ingå i själva staden Jerusalem. Det har därefter kommit att kallas Tempelberget. Muhammed skall ha inlett sin himmelsfärd från samma plats.

Judar världen över vänder sig mot Jerusalem och tempelplatsen i sin bön. Numera är större delen av det gamla templet borta, bara Västra muren ("Klagomuren") finns kvar, men i stället ligger den muslimska Klippdomen där.