Klippdomen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 31°46′40.8″N 35°14′7.44″Ö / 31.778000°N 35.2354000°Ö / 31.778000; 35.2354000

Klippdomen på Tempelberget.

Klippdomen (arabiska: Qubbat As-Sakhrah (قبة الصخرة)) (hebreiska: כיפת הסלע), även kallad klippmoskén, är en muslimsk helgedom i Jerusalem. Den räknas som islams tredje heligaste plats efter Kaba i Mekka och profeten Muhammeds grav i Medina. Klippdomen är öppen för bön, men där hålls inga gudstjänster och den betraktas därför inte som moské.[1] Klippdomen är världens äldsta existerande muslimska byggnad.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Klippdomen uppfördes i sin nuvarande form på Tempelberget mellan åren 687 och 691 av Abd al-Malik under det nionde kalifatet. Klippdomen har fått sitt namn för att den är byggd över den klippa som enligt abrahamitisk tradition patriarken Abraham skulle använda som offeraltare när han av Gud ombads offra sin son och från vilken Muhammed enligt senare muslimsk tradition steg upp till Gud med ärkeängeln Gabriel.

På Tempelberget uppförde araberna när Jerusalem blev muslimskt år 638 den nära liggande al-Aqsamoskén och enligt judisk tradition byggde kung Salomo här ett tempel.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Klippdomen, som ofta men oriktigt kallas Omars moské (denna ligger nämligen bredvid Den heliga gravens kyrka), bildar en regelbunden åttahörning med 20,3 meters sida, helt och hållet belagd med fajans- och marmorplattor i blått, grönt och vitt samt krönt med en gyllene kupol som är 30 meter hög och har en diameter om 20 meter. Denna vilar på en med mosaik rikt prydd cylindrisk underbyggnad. Moskéns fyra portar är riktade i de fyra väderstrecken och sidorna är försedda med sju nedtryckta spetsbågsfönster. Det inre är genom två koncentriska pelarrader delat i två 8-hörniga skepp och rikt prytt med mosaik och gyllene inskrifter på blå botten av de koranställen, som handlar om profeten Isa (Jesus). Hela platsen inom den innersta pelarraden upptags av den "heliga klippan" (arabiska as-sakhrah) som är ett två meter högt, oregelbundet stycke av själva klippgrunden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Käck, Max. ”Landet där Gud steg ned”. Ny kultur. Martinus kosmologi. http://www.nykultur.nu/Artiklar/Landet_dar_Gud_steg.html. Läst 24 juli 2011. 
  2. ^ Rizwi Faizer (1998). ”The Shape of the Holy: Early Islamic Jerusalem”. Rizwi's Bibliography for Medieval Islam. Arkiverad från originalet den 2002-02-10. http://web.archive.org/20020210164811/us.geocities.com/rfaizer/reviews/book9.html. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]