Motorredskap klass II

Från Wikipedia

Motorredskap klass II är i Sverige ett fordon och en anläggningsmaskin som är ombyggt eller konstruerat huvudsakligen som arbetsredskap och för en hastighet av högst 30 km/tim. Körkort med typ AM eller högre eller traktorkort krävs.[1] Exempel på fordon som ingår i denna klass är åkgräsklippare. För fordon som ombygges till motorredskap klass II, gäller nu samma regler som för ombyggnad till A-traktor.

Ett motorredskap måste vara utrustad med utrustning för att kunna utföra ett eget arbete. Utrustning som till exempel kran, lastarm, sågverk, vinsch eller asfaltkokare/-läggare som är drivet av fordonets drivlina, till exempel via kraftuttag eller hydraulpump. Motorredskapet får inte nyttjas för gods- eller personbefordran och får inte heller dra släp som kan nyttjas för gods- eller personbefordran, släp är dock tillåtet för frakt av utrustning som behövs för arbetet, till exempel extra grip/-skopa, kranarm eller lyftvajer/-stroppar.

Regler om förarhytt kom 1970, och löd då enligt följande:

Förarhytt behövs endast på motorredskap som är inrättat huvudsakligen för att draga annat fordon eller redskap, eller om motorredskapet har en tjänstevikt, beräknad utan förarhytt, av 600 kilogram eller högre.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]