Motti

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För nävgröt (motti) se Nävgröt

Motti är ett finskt ordför en militär omkrets. Det användes ursprungligen inom finländskt skogsbruk. Man kapade stockar och staplade dem i en kubikmeter stora högar (mottin) som man lämnade utspridda i skogen för att hämta senare.

Ordet motti fick en ny användning under Finlands vinter- och fortsättningskrig, då det blev slang för en taktisk manöver som gick ut på att splittra fiendens förband till flera små enheter, vilka man fokuserade merparten av styrkan på. Man omringade dessa grupper med små och lätta trupper, till exempel soldater på skidor vintertid, för att sedan successivt eliminera dem en och en. Det var en effektiv taktik, speciellt mot Sovjetunionens mekaniserade trupper, eftersom de var tvungna att hålla sig på vägar. De finska trupperna kunde däremot röra sig snabbt på skidor i omgivande terräng och slå till på utvalda svaga punkter.

Om den omringade enheten var alltför stark och en attack mot den skulle resultera i oacceptabelt många egna förluster lämnade man mottin att "koka" tills den fick slut på ammunition och förnödenheter och var redo att attackeras. Vissa stora mottier varade ända till krigets slut eftersom deras lager fylldes via flygtransporter.

Taktiken har dock gamla historiska anor och har i modern tid tillämpats exempelvis av den japanska armén åren 1941 - 44 i strid mot vägbundna västerländska förband i djungelterräng, då dessutom som en anfalls- och inte försvarstaktik.

Se Slaget vid Suomussalmi.