Hoppa till innehållet

Mozarteum

Från Wikipedia
Mozarteum
Grundat22 april 1841
Studerandeca 1 600
Sätestaden Salzburg, Österrike
Webbplatshttps://www.moz.ac.at/

Mozarteum, ursprungligen med namnet Dommusikverein und Mozarteum (dommusikföreningen och mozarteum) grundades den 22 april 1841[1] i staden Salzburg som musikskola och en samling av Mozartrelaterade dokument. Idag inbegriper begreppet Mozarteum tre självständiga delar.

Universität Mozarteum Salzburg

[redigera | redigera wikitext]

1880 grundades ur tidigare olika skolformer Öffentliche Musikschule Mozarteum (Mozarteums offentliga musikskola), som är ursprunget till dagens konstnärliga högskola. 1914 ombildades musikskolan till konservatorium och 1939 ändrades namnet till Reichshochschule Mozarteum (Rikshögskolan Mozarteum). Från 1945 hette den Musikhögskola och 1953 bytte den namn till Akademie für Musik und darstellende Kunst „Mozarteum“ in Salzburg (Akademien för musik och scenkonst ”Mozarteum” i Salzburg).

Sedan 1998 heter högskolan Universität Mozarteum Salzburg. Universitetet bedriver utbildning på stråkinstrument, trä- och bleckblåsinstrument, knäppinstrument, slagverk och i sång inom konstmusikområdet och musikpedagogik, samt även en välrenommerad utbildning för skådespelare. Idag ligger Universität Mozarteum Salzburgs huvudbyggnad i Neustadt i ”Altes Borromäum” invid Mirabellgarten på Rainerstraße. Byggnaden återinvigdes efter en omfattande renovering i september 2006.

Till universitetet hör också det musikvetenskapliga forskningsinstitutet för musikalisk receptions- och uppförandehistoria.

Internationale Stiftung Mozarteum

[redigera | redigera wikitext]

För att främja utvecklingen av musikbegåvningar bildades 1880 Internationale Stiftung Mozarteum (Internationella Mozarteumstiftelsen). 1931 bildades Zentralinstitut für Mozartforschung (Centralinstitutet för mozartforskning). Institutet publicerade 1953 Neue Mozart-Ausgabe. 1881 övertogs den 1870 bildade Internationale Mozarteumstiftung som då bytte namn till Internationale Stiftung Mozarteum.

Stora salen, sedd mot scenen.
Stora salen, åskådarläktare.

Mozarteumstiftelsen har sin verksamhet i stiftelsebyggnaden, ritad av münchenarkitekten Richard Berndl. Också den intilliggande byggnaden för Mozarteums stora sal är ritad av samma arkitekt och tillhör stiftelsen. Stora salen är en av de mest populära konsertsalarna i Salzburg och är en av scenerna för Festspelen i Salzburg.

Mozarteumorchester Salzburg

[redigera | redigera wikitext]
Musiker på scenen i stora salen.

Mozarteumorkestern var från början en orkester för studenterna vid musikskolan och sedermera akademien, men 1939 lösgjordes orkestern från den dåvarande akademien och ombildades till en självständig institution med yrkesmusiker. 1958 utvidgades verksamheten till att bli staden och delstaten Salzburgs symfoniorkester. Sedan hösten 2004 är Ivor Bolton chefsdirigent för Mozarteumorchester Salzburg. Orkesterns hemmaarena är orkesterhuset bredvid gamla Petersbrunnhof i Nonntal.

Kända studenter

[redigera | redigera wikitext]

Kända lärare

[redigera | redigera wikitext]

Hedersutmärkelser

[redigera | redigera wikitext]
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]