Leopold Mozart

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Leopold Mozart

Johann Georg Leopold Mozart, född 14 november 1719 i Fuggeriet, Augsburg, Tyskland, död 28 maj 1787 i Salzburg, var en tysk violinist och tonsättare. Han var gift med Anna Maria Mozart, född Pertl, och far till Wolfgang Amadeus Mozart och Maria Anna "Nannerl" Mozart.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Leopold Mozart kom från enkla förhållanden (hans far var bokbindare), men fick trots detta en omfattande högre utbildning. Till att börja med studerade Leopold Mozart filosofi och juridik vid universitetet i Salzburg, men det var musiken som låg honom varmast om hjärtat. 1743 anställdes han som violinist hos ärkebiskopen av Salzburg, från 1757 var han hovkompositör och från 1763 vice kapellmästare hos ärkebiskopen.

Leopold Mozarts historiska betydelse ligger främst inom det musikpedagogiska området: hans 1756 utgivna och mycket spridda lärobok i violinspel, Versuch einer gründlichen Violinschule, och därutöver den redan från mycket tidiga år intensiva utbildningen av de egna barnen Wolfgang Amadeus och "Nannerl". Faderns engagemang i Wolfgang Amadeus' utveckling var sällsynt hängivet och sonens framgångar är förmodligen otänkbara utan detta, men hängivenheten och framför allt viljan att styra sonen var - vilket senare konflikter mellan far och son bekräftar - inte alltid helt av godo.

Som tonsättare kan Leopold Mozart i eftervärldens ögon inte på något sätt mäta sig med sin son. Icke desto mindre var han en habil tonsättare, och bland hans verk finns symfonier, hornkonserter och pianomusik. Däremot är enligt nyare forskningsfynd den så kallade Leksakssymfonin i C-dur, som först tillskrevs Joseph Haydn och senare Leopold Mozart, inte skriven av någon av dem utan av Edmund Angerer från Tyrolen. Leopold Mozart hade dock med stycket att göra - han gjorde en bearbetning av Angerers komposition för en större besättning.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]