Musée d'archéologie (Antibes)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Musée d'archéologie, entré

Musée d'archéologie är ett franskt kommunalt arkeologiskt museum i Antibes.

Musée d'achéologie visar arkeologiska lokala fynd från själva staden Antibes och dess närmaste omgivningar, bland annat från den romerska kustbosättningen Vaugrenier fem kilometer norr om staden. Museet ligger i den tidigare bastionen Saint-André, som utgjorde den mest sydliga delen av staden Antibes försvarsanläggningar från slutet av 1600-talet fram till förra sekelskiftet. Museet invigdes 1963 och har utrymmen i två restaurerade underjordiska valv i bastionen, som tidigare varit refektorium för bastionens besättning.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Museets samlingar började byggas upp 1928 av läraren i franska och klassiska språk Romuald Dor de la Souchère. De kommer från utgrävningar av framför allt romerska lämningar och från marinarkeologiska undersökningar av de gamla hamnarna i bukten Anse Saint-Roch, numera Port Vauban.

Samlingarna ingick i Antibes första historiska och arkeologiska museum, som under ledning av Romault Dor de la Souchère inrättades i Chateau Grimaldi, vilket senare utnyttjades för Musée Picasso.

Samlingarna[redigera | redigera wikitext]

Museet har artefakter från stadens tidiga etruskiska bosättare och från den grekiska perioden under stadsnamnet Antipolis, men framför allt från epoken som stad i det romerska riket i provinsen Galla transalpina, senare Gallia Narbonensis, från 100-talet före Kristus. Antipolis utvecklades då till en blomstrande handelshamnstad, vilket bland annat innebar att ett stort antal sjunkna handelsskepp kunde återfinnas i havet nära Antibes.

På museet finns bland annat en milsten, som grävdes fram strax utanför Antibes 1955. Milstenen är från Via Aurelia, som passerade Antipolis, och är från 305-306 och har inskriften:
IMPP CAESS
FL VAL COSTANTIO ET
GAL VAL MAXIMIA
NO PIIS FEL INV AUGG
............... ET
GAL VAL MAXIMINO
NOBILISS CAESS
I ...

Imperatoribus Caesaribus duobus
Flavio Valerio Constantio et
Galerio Valerio Maximia)
no Piis Felicibus Invictus Augustis duobus
[Flavio Valerio Severo] et
Galerio Valerio Maximino
nobilissimis Caesaribus duobus
[millia passuum] I

På milstenens rad 5 har namnet på kejsaren Flavius Valerius Severus hackats bort efter det att han mördats av sin medkejsare Maximinus Daia år 307.[1]

Utanför museets ingång finns uppställd ett fragment av Aqueduc Fontvielle, en av de två identifierade akvedukter som ledde vatten till staden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Romuald Dor de Souchére: Milliaire d'Antibes i Gallia 1956:1, sidorna 89-90

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]