Hoppa till innehållet

Museum

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Museer)
Pergamonmuseet i Berlin.
Nationalmuseet i Szczecin, Polen.
Nordiska museet i Stockholm, Sverige.
Sjöfartsmuseet i Kiel, Tyskland.

Ett museum är en offentligt tillgänglig samling av systematiskt ordnade föremål som ofta är av naturhistorisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller teknisk art. Museologi är vetenskapen om museernas verksamhet. Syftet med ett museum är att samla och bevara objekt av betydelse för att visa för allmänheten. Offentliga museer kan visa objekt genom tillfälliga eller permanenta utställningar.[1]

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

The International Council of Museums (ICOM) är en internationell organisation för museer och yrkesverksamma inom museiområdet. Syftet är att utveckla och förbättra världens museer. ICOM har mer än 15 000 individuella och institutionella medlemmar i 147 länder. ICOM:s sekretariat och centrum för dokumentation ligger i Paris. Enligt deras definition ska museer dessutom kunna användas för utbildning, tjäna samhället och de får inte vara vinstdrivande:

Ett museum är en permanent institution utan vinstintresse som tjänar samhället och dess utveckling, som är öppen för allmänheten, som förvärvar, bevarar, undersöker, förmedlar och ställer ut – i studiesyfte, för utbildning och förnöjelse materiella och immateriella vittnesbörd om människan och hennes omvärld.
International Council of Museums definition av ett museum[2]

Museilagen[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1 augusti 2017 har Sverige en museilag som reglerar offentligstyrda museer.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Why Museums Are Important [1]
  2. ^ "ICOMs etiska regler Arkiverad 13 november 2012 hämtat från the Wayback Machine.", icom.museum. Åtkomst den 1 juli 2016.
  3. ^ Riksdagsförvaltningen. ”Dokument”. www.riksdagen.se. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/museilag-2017563_sfs-2017-563. Läst 30 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]