Music Box – skuggor ur det förflutna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Music Box – skuggor ur det förflutna
(Music Box)
Genre Drama
Thriller
Regissör Costa-Gavras
Producent Joe Eszterhas
Hal W. Polaire
Irwin Winkler
Manus Joe Eszterhas
Skådespelare Jessica Lange
Armin Mueller-Stahl
Frederic Forrest
Originalmusik Philippe Sarde
Fotograf Patrick Blossier
Klippning Joële Van Effenterre
Produktionsbolag Carolco Pictures
Distribution TriStar Pictures
Premiär 1989
Speltid 124 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Ungerska
IMDb SFDb

Music Box – skuggor ur det förflutna (originaltitel: Music Box) är en amerikansk film från 1989, regisserad av Costa-Gavras efter manus av Joe Eszterhas, med Jessica Lange i huvudrollen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ann Talbot (Jessica Lange) är en advokat vars tillvaro vänds uppochner när hennes far, Mike Laszlo (Armin Mueller-Stahl), immigrant från Ungern, anklagas för att ha begått krigsförbrytelser under andra världskriget och riskerar att förlora sitt amerikanska medborgarskap. Ann, övertygad om att fadern – som både hon och hennes son älskar – är oskyldig, tar sig an uppgiften att försvara honom i rättegången mot honom. Diverse bevismaterial uppdagas som tyder på att Laszlo är identisk med "Mishka", som mördat och torterat bland annat judar under kriget. Andra uppgifter talar för att nämnda bevis är förfalskade av Ungerns kommunistiska regim och Sovjetunionen, av politiska skäl.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen tilldelades Guldbjörnen vid filmfestivalen i Berlin 1990 (priset delades med den tjeckoslovakiska filmen Lärkmarionetter) och Lange nominerades till en Oscar och en Golden Globe för sin roll. Lukas Haas nominerades till ett Young Artist Award för rollen som Langes son. Filmen fick blandad kritik och kritiker noterade likheter i handling och tema med Costa-Gavras och Eszterhas tidigare film, Förrådd, från 1988.

Manusförfattaren Joe Eszterhas egen far kom senare att anklagas för att ha producerat antisemitisk propaganda i Ungern under andra världskriget.

Filmens titel betyder "speldosa" på engelska. En sådan visar sig ha en avgörande roll i handlingen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]