Mutant (rollspel)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mutant
Utgivning1984
GenreScience fiction
SystemBaserat på Basic Role-Playing
SpråkSvenska
FörlagTarget Games

Mutant är en serie svenska science fiction-rollspel, utgivna av Target Games/Äventyrsspel, Järnringen och Fria Ligan. Den första versionen gavs ut 1984. Kampanjmiljöerna har dock varierat från lågteknologisk post-apokalyptisk science fiction ("efter katastrofen") till högteknologisk cyberpunk.

Det ursprungliga Mutantrollspelet är i mångt och mycket inspirerat av det amerikanska rollspelet Gamma World, utgivet av TSR 1978-2003; fast anpassat för en skandinavisk miljö och med Äventyrsspels vanliga regelmotor Basic Role-Playing.

"Gamla" Mutant[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Mutant (rollspel 1984)

Den första utgåvan gavs ut av Äventyrsspel 1984 och utspelar sig i en avlägsen framtid efter Den stora katastrofen. Efter att en rymdsond tar tillbaka ytprover från Mars, som visar sig innehålla en obotbar sjukdom som orsakar en epidemi, så kollapsar den mänskliga civilisationen. De överlevande stänger in sig i slutna enklaver och under denna tid experimenterar man med att modifiera djur och människor genetiskt och släppa ut dem för att se om de kan överleva utanför enklaverna (ursprunget till spelets mutanter). Vissa av de utsläppta överlever och utgör förfäderna till spelets sentida mutantbefolkning. Efter att enklavernas isolering sinsemellan bryts, börjar konflikter dem emellan som till sist leder till ett kärnvapenkrig som gör slut på den gamla världens högteknologiska samhälle.

De enda som finns kvar av den gamla tiden är människor som frusits ned, cyborger och androider (spelets robotar). Hundratals år senare börjar muterade djur och människor så sakteliga bygga upp en ny samhällsordning. Rollspelet utspelar sig i ett framtida Sverige, men Sverige finns inte längre – landet är uppdelat i mindre samhällen som till exempel Pyrisamfundet. Områden som smittats av biologisk och/eller radioaktiv strålning under kriget och därför fyllts med farliga och underliga muterade varelser stämplas som Förbjudna zoner. Det är också där man kan göra de flesta intressanta fynden av den gamla världens högteknologi.

En blandning av låg- och högteknologi, samt effekterna av de olika mutationer som finns, medför att spelmiljön är intressant.

"Nya" Mutant[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Mutant (rollspel 1989)

1989 gavs den andra versionen av Mutant (även känt som Mutant 2089 eller mer informellt "Nya Mutant") ut av Äventyrsspel. Influerade av cyberpunkvågen hade man gjort om spelvärlden till ett mörkt framtidssamhälle där befolkning lever ihopträngd i Megacities (jättestora städer) som kontrolleras av megakorporationer (allomfattande storföretag).

I ett avsnitt i en av regelböckerna fanns konverteringsregler för att omvandla SLP och dylikt från "gamla" Mutant till nya Mutants system.

Mutant R.Y.M.D[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Mutant R.Y.M.D

Med Mutant R.Y.M.D 1992 tog man ännu ett steg bort från ursprunget, spelvärlden uppvisade denna gång influenser från Warhammer 40,000 där Jordens megakorporationer kämpade mot en utomvärldslig ondska på solsystemets alla planeter. Mutant R.Y.M.D var regeltekniskt mycket lik 1989 års utgåva (om något mer kompakt) och spelvärlden var officiellt kompatibel med denna utgåva: istället för att ha övergett rymdfarten2000-talet så satsade megakorporationerna för fullt på att kolonisera solsystemet. I övrigt skulle spelvärlden vara sig lik. Denna version av Mutant var kortlivad då den snart ersattes av Mutant Chronicles.

Mutant Chronicles[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Mutant Chronicles

Mutant Chronicles som kom 1993 byggde vidare på temat i Mutant R.Y.M.D. och flätade in varelser och symboler från skräckrollspelet Kult i spelvärlden. Förutom rollspelet så gjordes även ett antal bräd- och samlarkortspel (bl a Doomtrooper) som hade sin grund i Mutant Chronicles-världen.

Mutant: Undergångens arvtagare[redigera | redigera wikitext]

2002, efter att Target Games upphört att existera, utkom ett företag vid namn Järnringen med en ny version av Mutant (Mutant: Undergångens arvtagare) som återgick till grundkonceptet om en post-apokalyptisk värld befolkad av mutanter, och lät detta uttryckligen utspela sig i ett nybyggarsamhälle i framtidens Sverige (Pyrisamfundet). Järnringens utgivning av Mutantprodukter upphörde 2008.

Mutant: År Noll[redigera | redigera wikitext]

2014 utgav Fria Ligan AB en ny version av Mutant, under licens från Paradox Entertainment. Denna utgåva, Mutant: År Noll, och skildrar en mer primitiv värld, närmare katastrofens dagar, än tidigare utgåvor av spelet. Spelet har också getts ut på engelska som Mutant: Year Zero. Bland det utgivna materialet märks boxarna, Genlab Alfa, Maskinarium, novellsamlingen Kaknäs Sista Band av författaren Anders Fager samt flertalet zonkompendier.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]