Warhammer 40,000

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Warhammer 40,000 (inofficiellt känt som Warhammer 40K, WH40K, W40K eller bara 40K) är ett brittiskt science fantasy-figurspel, producerat av Games Workshop. Spelet låter spelarna iscensätta strider mellan arméerna från ett fiktivt universum 38000 år i framtiden (Det är ett vanligt missförstånd att det utspelar sig 40000 år fram i tiden då det utspelar sig runt år 40000) och använder figurer i 28 mm-skala (ungefär 1:65) som representerar futuristiska soldater, varelser och stridsfordon. Figurerna produceras av Games Workshop och Forge World. Det finns tolv rivaliserande fraktioner att välja och bygga sin armé från.

Warhammer 40,000 är science fiction-varianten av Warhammer Fantasy Battle och delar flera spelmekaniker med varandra. Världen i Warhammer 40,000 används även i flera andra spel som Epic, Necromunda och Battlefleet Gothic och har även spridits till andra medier som till exempel böcker och datorspel.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Första versionen av spelet hette Warhammer 40,000 - Rogue Trader och släpptes 1987. Denna version hade detaljerade regler och lämpades sig bäst för mindre strider. Det hade också regler för en spelledarlik person som kunde se över spelet. 1993 kom den andra versionen av spelet som endast hette Warhammer 40,000. Den andra versionen använde kort för vapen och liknande och reglerna hade anpassats något mer för större strider, även om riktigt stora strider fortfarande var svåra att genomföra.

1998 släpptes den tredje versionen av spelet och reglerna uppdaterades väsentligt för att förenkla systemet så större strider kunde äga rum. Exempelvis togs rustningsmodifikationer och varierande rörelseavstånd bort. En fjärde version släpptes 2004 som endast hade mindre ändringar i stridssystemet och ursprungligen. Den kallades från början inte den fjärde versionen utan bara en förbättrad tredje version. 2008 släpptes femte versionen med ytterligare småändringar och justeringar men utan att ändra grunden i reglerna. 2012 släpptes sjätte versionen som ändrade en hel del saker om hur spelet fungerade. 2014 Släpptes den sjunde versionen ut som förbättrade spelet en hel del och lagade några fel i den gamla versionen. 2015 släpptes den åttonde versionen där dom ändrade väldigt mycket inom alla arméer. Special regler ändrades och poängen ändrades.

Spelsystem[redigera | redigera wikitext]

I Warhammer 40,000 har varje spelare en armé vars storlek beror på ett poängvärde som varje modell har i regelboken. Spelgången är ett turordningsbaserat system där varje spelare först förflyttar hela sin armé, sedan skjuter med den och sedan avslutar med närstrid. Ett spel omfattar vanligtvis ca 5-7 rundor men tiden varierar stort beroende på arméstorlekar. Ofta tar en spelsession ett par timmar att genomföra.

Arméer[redigera | redigera wikitext]

Det finns ett antal stridande parter i Warhammer 40,000-universumet. Varje officiell part har en utgiven Codex där det finns detaljerad information om tillgängliga enheter samt kortfattad historia och annan information om armén.

Imperiet[redigera | redigera wikitext]

Det mänskliga Imperiet (Imperium of Man) har sitt säte på Terra och styrs av The High Lords of Terra tills den dag då Kejsaren återuppstår från sitt säte på den Gyllene tronen där hans kropp förtvinats och börjat ruttna medan hans psyke ännu är starkt. Det finns ett antal olika grenar inom Imperiets administration men de som Warhammer 40,000 mest kommer i kontakt med är de olika militära grenarna.

Imperial Guard/Astra Militarium[redigera | redigera wikitext]

Imperial Guard (Kejserliga gardet) är Imperiets huvudsakliga armé. Varje värld inom Imperiet har som uppgift att kunna försvara sig själv med egna försvarsstyrkor. En del av dessa styrkor förs över till kejserliga gardet för att användas som förstärkning på andra planeter eller som en offensiv styrka.

För Imperial Guard har det publicerats en allmän Codex samt några utökande delar som detaljerat speciella planeters arméer som Catachan (Codex: Catachan), Cadia (Codex: Eye of Terror) samt Armageddon Steel Legion (Codex: Armageddon). Det finns även bland annat Vostryan Firstborn, Tallarn Desert Raiders och även Valhallan Ice Warriors. Med reglerna i den allmänna codexen är det fullt möjligt för spelare att specialisera sina egna styrkor utan att bryta mot turneringsregler. I senaste utgåvan har Imperial Guard bytt namn till Astra Militarium.

Space Marines[redigera | redigera wikitext]

Se även: Space Marine

Space Marines är Imperiets elitstyrkor som är instiftade av kejsaren själv och skapade från hans gener. Space Marines är indelade i kapitel som vardera har en styrka på ungefär 1000 soldater. Alla kapitel har dock sitt ursprung i de tjugo Primarch som ledde de ursprungliga tjugo Space Marine-legionerna.2 av de ursprungliga 20 dog och hälften av de överlevande legionerna gav dock efter för kaosgudarna och bytte sida före den tid som spelet utspelar sig i. Bland annat "Emperors Children","Black Legion" och "Word Bearers" vilka förrådde sina egna ca 10 000 år innan spelet utspelas. Några berömda chapters: Ultramarines, Blood angels, Dark Angels, Black templars, White scars, Salamanders, Crimson Fist, Space wolves, Emperors children (förrädare), World Eaters (förrädare) och Sons of Horus (förrädare som bytte namn till Black Legion).

Det har publicerats ett flertal codexar som helt och hållet handlar om ett enskilt kapitel eller ursprungskapitel utöver den bascodex som handlar om Space Marines i allmänhet. Till exempel Blood Angels (Codex: Blood Angels), Space Wolves (Codex: Space Wolves), Black Templars (Codex: Black Templars), Dark Angels (Codex: Dark Angels) och även Grey Knights (Codex: Daemon Hunters).

Space Marines har tillgång till många högteknologiska vapen, till exempel "Boltguns" som är standardvapen för de flesta Space Marines och dess större motsvarighet "Heavy Bolter". De har samt "Predator Tanks", en stridsvagn som inte är helt olik dagens. Sedan finns det en slags stridsrobot kallad "Dreadnought" som styrs via en sladd in i ryggraden på dödligt sårade Space Marines. En Dreadnought fungerar som en slags livsuppehållande sarkofag för sagda Space Marines. Dreadnoughts har tillgång till både missilavfyrare ("Missile Launcher"), laserkanoner ("Las Cannons"), Överfallskanoner ("Assault Cannons") och standard vapnet Kraftnäve ("Power Fist") som är en mekanisk hand med stor styrka som används vid närstrid.

Övriga Imperiesoldater[redigera | redigera wikitext]

Förutom grundstommen som består av Space Marines och kejserliga gardet har det också publicerats material om mindre stridsgrupperingar i Imperiet. Imperiets inkvisitioner har fått sina egna codexar som beskriver häxjägare och andra elitsoldater som utför mycket specialiserade uppdrag. Till dessa hör också Sisters of Battle samt de olika lönnmördarordnarna som existerar inom Imperiets väpnade styrkor.

Chaos[redigera | redigera wikitext]

Chaos är Imperiets främsta fiende. De består främst av de Space Marines som bytte sida under Horus ledning och som nu blivit korrumperade av de olika kaosgudarna men också av folk som bytt sida under senare tid och demoner frammanade av kraftfulla magiker.

Chaos Space Marines[redigera | redigera wikitext]

När kejsarens högra hand Horus blev lockad av kaosgudarna tog han med sig tio av Imperiets tjugo Space Marine-legioner in i fördärvet. Dessa nio legioner existerar fortfarande och är Imperiets svurna fiender. Varje legion är knuten till en av de fyra högre kaosgudarna, Tzeentch, Khorne, Nurgle eller Slaanesh, till en mindre gudom eller till Chaos Undivided, som betyder att gruppen följer alla gudarna utan att knyta sig till en speciell gud.

Övriga[redigera | redigera wikitext]

Chaos har inte endast fördärvade Space Marines till sitt förfogande utan lockar också vanliga människor till sitt kall. Under namnet Lost and the Damned finns de legioner av kejserliga gardet som givit sig till kaosgudarna. Förutom dessa kan också soldater hängivna till kaosgudarna frammana demoner samt få demoner att besätta människor för att ge dem extra krafter.

Eldar[redigera | redigera wikitext]

Eldar är en alvliknande art som en gång var den dominerande rasen i universum. De blev dekadenta och kollapsade i en katastrof som kallas "Fallet" (The Fall). De överlevande Eldar flydde i gigantiska rymdskepp kallade Craftworlds. Eldar är en civilisation på väg nedåt men de har fortfarande tillgång till stora arsenaler av högteknologiska vapen.

Craftworlds[redigera | redigera wikitext]

Eldar bor på olika Craftworlds som är gigantiska rymdskepp där i princip de sista spillrorna av Eldar-civilisationen finns. Det finns några Craftworlds som är helt hängivna till krigföring och de har speciella elitenheter som är tränade i olika krigsaspekter för att fungera tillsammans på slagfältet. Craftworlds är byggda av ett material som kallas wraithbone, som har förmågan att återuppbygga sig självt om det blir skadat.

Dark Eldar[redigera | redigera wikitext]

Dark Eldar är en fraktion inom Eldar som beslöt att inte ge sig av på Craftworlds utan gömde sig undan kaosgudarnas influens och fortsatte med sitt dekadenta liv. De fungerar mest som pirater och utför bakhåll för att tillfångata slavar och själar för att hålla kaosgudarna undan sina egna själar och förlänga sina liv.

Övriga[redigera | redigera wikitext]

Det finns också andra delar av Eldar, till exempel Harlequins, artister som reser runt områden med Eldar och återberättar historien om "Fallet" så att den inte glöms bort. Det finns också Exodites som är Eldar som valde att återgå till en mer primitiv levnadsstil efter "Fallet" och som lever på planeter under primitiva levnadsförhållanden med liten kontakt till de övriga fraktionerna.

Orks[redigera | redigera wikitext]

Orks är ett brutalt släkte av gröna humanoida varelser. Den typiske orken är en väldigt aggressiv och muskulös varelse vars knutna näve är i storlek som en människas huvud. Orks frodas på våld och blir starkare av att delta i många strider. Tre varianter av orkliknande varelser förekommer; utöver orkerna själva finns Grotz (även kallade Gretchin) och Snotlings som är mindre och klenare varianter som orkerna ofta använder som slavar. Det finns även ointelligenta varelser i den orkoida faunan; alltifrån de relativt små squigs vilka orkerna använder som attackdjur och föda, till de gigantiska squiggoths vilka orkerna använder i strid ungefär på samma sätt som elefanter.

Orkerna är organiserade i olika stammar men kan i vissa fall gå samman i jättelika krigsband eller Waaaghs som leds av den ork som är störst och starkast, en så kallad Warboss. Ett Waaagh lockar snabbt till sig fler orker som vill slåss och hela planeter kan snabbt gå förlorade om orkerna inte stoppas tidigt. När fienderna tar slut börjar orkerna ofta att slåss med varandra, vilket är ett av skälen till att de inte redan tagit över stora delar av galaxen. Det finns dessutom sex olika klaner som skiljer sig på små punkter, som olika specialiseringar, ideologier och kulturer.

Orker pratar lite annorlunda och säger "z" istället för "s", och har omformulerat en del ord som till exempel närstridsvapen är kallade "choppa's". Och de kan inte säga "h".

Orkerna har tre grundtyper av vapen det är "choppas" som är allt ifrån klubbor till knivar, "sluggas" som är mindre skjutvapen kan variera från slungor till mindre pistoler och "shootas" mer grovkalibriga maskingevär. Dessa är grundtyperna men det finns också utvecklingar av dessa vapen till exempel "rokkit launchas" och "big shootas" etc.

Tyranids[redigera | redigera wikitext]

Tyranids (Tyranider) är en grupp insektliknande varelser som lever i myrliknande samhällen där individer inte existerar. Tyranider kommer i många olika varianter där vissa är synapsvarelser medan andra är "vanliga" tyranider. En synapsvarelse fungerar som en fokus för det kollektiva medvetandet (The Hive Mind) och är därför nödvändig för tyranidflottorna (Hive Fleets) – utan synapsvarelser skulle tyranider vara endast lite mer än vanliga djur. Deras rymdskepp är stora organismer som driver omkring i rymden. När de råkar på en planet genomsöks planeten efter liv, såväl växter som djur. Om livsformer upptäcks skickas hundratusentals tyranider ner till ytan för att döda och konsumera allt. Slutligen återvänder alla tyranider till sina rymdskepp (Hive Ships) och blir där biomassa, som senare används för att skapa nya tyranider. Allt som tyraniderna har konsumerat omvandlas även det till biomassa. Tyraniderna fick sitt namn efter månen där de först upptäcktes, Tyran.

Tau[redigera | redigera wikitext]

Tau är en mycket ung men väldigt teknologiskt avancerad art som inte varit ute i rymden speciellt länge. De är mycket öppna för allianser och deras regler är enkla; för att få tillhöra Tau Empire måste man slåss för "the greater good"(För det större goda, alltså Tau). Denna filosofi leder till att Tau-arméer inte alltid består endast av Tausoldater utan har också allierade. Till exempel Kroot som är en primitivare och brutalare art av fågelliknande/reptilvarelser, som äter sina besegrade fiender, och "Vespids", som är insekter liknande getingar. Även några människor har anslutit sig till dem.

Necron[redigera | redigera wikitext]

Necrontyr var en art som levde för länge sedan, innan det ens fanns flercelligt liv på jorden och som försökte uppnå odödlighet. Något som de blev lovade av gudarna C'tan (stjärngudarna) efter att de hade givit Stjärngudarna materiella kroppar. Detta ledde till att Necrontyr bytte ut sina kroppar av kött och blod mot metalliska skelett och numera har de ingen egen vilja utan är endast mekaniska slavar som slåss för C'tan. Efter detta tog de namnet Necrons. Stjärngudarna förde krig mot varandra tills det inte längre roade dem och bestämde sig då för att gå i dvala i sina tempel tills den dag då universum skulle ha skapat nytt liv som stjärngudarna kunde förinta för nöjes skull. "Necrons" är den tekniskt mest avancerade civilisationen i Warhammer 40,000.

Squats[redigera | redigera wikitext]

I utgåvor av spelet från början av 1990-talet förekom en dvärgliknande armétyp som gick under namnet squats. De är numera utrotade till följd av att hela rasen och dess hemplanet blev förtärda av Tyraniderna.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]