Warhammer 40,000

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Warhammer 40,000
Keno mini wargame.jpg
KonstruktörGames Workshop & Citadel Miniatures
Utgivningsår1987
Antal spelare2 eller fler
Genrekonflikt, science fantasy
Kategorifigurspel

Warhammer 40,000 (inofficiellt känt som Warhammer 40K, WH40K, W40K eller bara 40K) är ett brittiskt science fantasy-figurspel, producerat av Games Workshop. Spelet låter spelarna iscensätta strider mellan olika arméer runtom i universum i en fiktiv framtid, och utspelar sig år 40 000 efter Kristus i en mörk tidsålder[1] där mänskligheten spritt sig till andra planeter.[2] Figurerna produceras av Games Workshop och Forge World. Det finns tolv rivaliserande fraktioner att välja och bygga sin armé från.

Spelet är science fiction-varianten av Warhammer Fantasy Battle och delar flera spelmekaniker med varandra. Världen i Warhammer 40,000 används även i flera andra spel som Epic, Necromunda och Battlefleet Gothic och har även spridits till andra medier som till exempel böcker och datorspel.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Första versionen av spelet hette Warhammer 40,000 - Rogue Trader och släpptes 1987. Denna version hade detaljerade regler och lämpades sig bäst för mindre strider. Det hade också regler för en spelledarlik person som kunde se över spelet. 1993 kom den andra versionen av spelet som endast hette Warhammer 40,000. Den andra versionen använde kort för vapen och liknande och reglerna hade anpassats något mer för större strider, även om riktigt stora strider fortfarande var svåra att genomföra.

Spelsystem[redigera | redigera wikitext]

I Warhammer 40,000 har varje spelare en armé vars storlek beror på ett poängvärde som varje modell har i regelboken. Spelgången är ett turordningsbaserat system där varje spelare först förflyttar hela sin armé, sedan skjuter med den och sedan avslutar med närstrid. Ett spel omfattar vanligtvis ca 5-7 rundor men tiden varierar stort beroende på arméstorlekar. Ofta tar en spelsession ett par timmar att genomföra.

Arméer[redigera | redigera wikitext]

Sisters of Battle cosplay, en del av Imperiets arméer.
Ork.

Det finns ett antal stridande parter i Warhammer 40,000-universumet. Varje officiell part har en utgiven Codex där det finns detaljerad information om tillgängliga enheter, vapen, specifika regler samt en kortfattad historia och annan information om armén.

Imperiet[redigera | redigera wikitext]

Det mänskliga Imperiet (Imperium of Man) har sitt säte på Holy Terra och styrs av The High Lords of Terra tills den dag då Kejsaren (the Emperor of Man) återuppstår från sitt säte på den Gyllene tronen där hans kropp förtvinats och börjat ruttna medan hans psyke ännu är starkt. Det finns ett antal olika grenar inom Imperiets administration men de som Warhammer 40,000 mest kommer i kontakt med är de olika militära grenarna.

Imperial Guard/Astra Militarium[redigera | redigera wikitext]

Imperial Guard (Kejserliga gardet) är Imperiets huvudsakliga infanteriarmé. Varje värld inom Imperiet har som uppgift att kunna försvara sig själv med egna försvarsstyrkor. En del av dessa styrkor förs över till kejserliga gardet för att användas som förstärkning på andra planeter eller som en offensiv styrka. Denna faktion hette ursprungligen "the army" men bytte sedan namn till Imperial Guard och ändrades till Astra Militarum vid brädspelets sjunde edition av regler. Det Kejserliga gardet är ganska allmänt sett som en förbrukningsvara, då den enskilda individen inte har någon betydelse. Deras huvudvapen, ett lasergevär (lasgun), kallas skämtsamt för ficklampor, då de inte är speciellt kraftfulla.

Space Marines/Adeptus Astartes[redigera | redigera wikitext]

Se även: Space Marine

Space Marines är Imperiets elitstyrkor som är instiftade av kejsaren själv och skapade från hans gener. Space Marines är indelade i 20 kapitel som vardera har en styrka på ungefär 1000 soldater. Alla kapitel har dock sitt ursprung i Primarchs som ledde de ursprungliga Space Marine-legionerna. 2 av de ursprungliga 20 dog och hälften av de överlevande legionerna anslöt sig till Chaos och bytte sida före den tid som spelet utspelar sig i. Bland annat "Emperors Children","Black Legion" och "Word Bearers" vilka förrådde sina egna ca 10 000 år innan spelet utspelas. Exempel är Roboute Gulliman (lojalist, legion XIII, Ultramarines), Leman Russ (lojalist, legion VI, Space Wolves), Lorgar (förrädare, legion XVII, Word Bearers).

Adeptus Mechanicus[redigera | redigera wikitext]

Adeptus Mechanicus är en faktion som har sitt säte på planeten Mars. De är ursprungligen människor, men genom mekanisk augmentation har de ett mycket långt liv, och de är Imperiets huvudsakliga mekaniker. Deras främsta mål är att samla kunskap. De gränsar till hädelse då de inte tillber Kejsaren som en gud, utan istället avgudar The Omnissiah, The Machine Spirit, men får hållas då de förser Imperiet med många maskiner, främst vapen. En av deras militära grupper kallas Skitarii. Exempel är Belisarius Cawl

Adepta Sororitas[redigera | redigera wikitext]

Adepta Sororitas är en faktion inom Imperiet som består av uteslutande kvinnor. De står under kyrklig kontroll (the Ecclesiarchy) och är fanatiska dyrkare av Kejsaren, och deras tro är deras bästa sköld. Exempel är Saint Celestine (Order of our Martyred Lady'), Saint Katherine (Order of the Fiery Heart), Selena Agna (Order of the Sacred Rose).

Adeptus Custodes[redigera | redigera wikitext]

Adeptus Custodes är en faktion som på jorden vakar över Kejsaren i den Gyllene Tronen. De har mycket långa liv och kan stå blick stilla i hundratals år.

Officio Assassinorum[redigera | redigera wikitext]

Officio Assassinorum är en faktion bestående av lönnmördare som sänds ut för att utföra Kejsarens heliga vilja när det gäller att avlägsna problematiska individer.

Sisters of Silence[redigera | redigera wikitext]

Sisters of Silence är en grupp kvinnor som är så kallade psyker nulls. Mänskligheten har varierande psykiska krafter i det 41:a millenniet, och medan den stora massan strålar ut psykisk energi (beroende på person och träning i varierande styrke från ett stearinljus till en sol) är dessa kvinnor svarta hål. Andra människor känner sig obekväma i deras närhet, och starka psykiska individer mår rent av fysiskt illa.

Inkvisitionen[redigera | redigera wikitext]

Inkvisitionen (Inquisition) är en mycket mäktig faktion där enskilda individer kan beordra fullständig förstörelse på planetär nivå, om en planet anses vara förlorad till kaosstyrkor eller liknande. De svarar endast till Kejsaren, och har i stort sett obegränsad tillgång till information och material. Exempel är Inquisitor Greyfax, Inquisitor Eisenhorn.

Chaos[redigera | redigera wikitext]

Chaos är Imperiets främsta fiende. De består främst av de Space Marine-legioner som bytte sida under Horus ledning och som nu blivit korrumperade av de olika kaosgudarna men också av folk som bytt sida under senare tid och demoner frammanade av kraftfulla magiker.

Chaos Demons[redigera | redigera wikitext]

Chaos Demons är demoniska varelser från de fyra kaosgudarna Khorne (the Blood God), Nurgle (the Plague Lord), Slaanesh (the Dark Prince of Chaos), Tzeentch (the Changer of Ways) och Malice (the Renegade God). Dessa gudar existerar i immateriet (The Warp, The Immaterium).

Xenos[redigera | redigera wikitext]

Xenos avser alla varelser som inte av Imperiet ses som av mänskligt ursprung.

Aeldari[redigera | redigera wikitext]

Aeldari är en alvliknande art som en gång var den dominerande rasen i universum. En faktion av dem blev dekadenta och kollapsade i en katastrof som kallas "Fallet" (The Fall) där kaosguden Slaanesh tillkom. De överlevande delades upp i två grupper - Eldar och Drukhari/Dark Eldar. Eldar flydde i gigantiska rymdskepp kallade Craftworlds medan Drukhari lever på våld, smärta och terror som pirater. Eldar och Drukhari är en civilisation på väg nedåt men de har fortfarande tillgång till stora arsenaler av högteknologiska vapen.

Orks[redigera | redigera wikitext]

Orks är ett brutalt släkte av gröna humanoida varelser. Den typiske orken är en väldigt aggressiv och muskulös varelse vars knutna näve är i storlek som en människas huvud. De har ingen rädsla, är väldigt tåliga för skador.

Tyranids[redigera | redigera wikitext]

Tyranids (Tyranider) är en grupp insektliknande varelser som lever i myrliknande samhällen där individer inte existerar. De kan på kort tid förstöra planeter och solsystem och anses mycket svåra att stoppa.

T'au[redigera | redigera wikitext]

T'au är en mycket ung men väldigt teknologiskt avancerad art som inte varit ute i rymden speciellt länge. De är mycket öppna för allianser och deras regler är enkla; för att få tillhöra T'au Empire måste man slåss för "the greater good"

Necron[redigera | redigera wikitext]

Necrontyr var en art som levde för länge sedan, innan det ens fanns flercelligt liv på jorden och som försökte uppnå odödlighet. De är i stort sett mekaniska till formen, och har sovit i miljontals år i enorma mausolèer, men har i det 41a millenniet återuppväckts.

Squats[redigera | redigera wikitext]

I utgåvor av spelet från början av 1990-talet förekom en dvärgliknande armétyp som gick under namnet squats. De är numera utrotade till följd av att hela rasen och dess hemplanet blev förtärda av Tyraniderna.

Bilder på figurspelet[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Norrköping drar ut i krig”. Norrköpingsmagazinet. 18 september 2013. Arkiverad från originalet den 9 oktober 2016. https://web.archive.org/web/20161009165847/http://www.norrkopingsmagazinet.se/norrkoping-drar-ut-i-krig/. Läst 8 oktober 2016. 
  2. ^ Lennart Lundquist (19 juni 2008). ”Blodiga bataljer skön avkoppling”. Svenska dagbladet. http://www.svd.se/blodiga-bataljer-skon-avkoppling. Läst 7 oktober 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]