Mutsu Munemitsu

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mutsu Munemitsu.jpg

Mutsu Munemitsu, 20 augusti 1844, död 24 augusti 1897, var en japansk statsman och diplomat.

Mutsu tillhörde en gren av den mäktiga Tokugawasläkten. Efter en resa i Europa började han sin offentliga bana i utrikesdepartementet och provinsialförvaltningen. Sedan senaten upprättats 1874, kallades han till dess sekreterare; som sådan hade han betydande andel i införandet av den nya strafflagen efter franskt mönster.

Emellertid blev han, som tillhörde krigspartiet i fråga om Korea och invecklats i stämplingar mot regeringen, 1878 dömd till fem års straffarbete, men benådades 1882.

1886 anställdes han åter i utrikesdepartementet och var 1888-90 sändebud i Washington. Vid de parlamentariska stridernas början inkallades han i ministären som jordbruksminister.

1892-96 var han utrikesminister i Ito Hirobumis kabinett och åstadkom jämte denne Shimonosekifördraget med Kina. En stor diplomatisk framgång för Mutsu var fördraget med England angående avskaffande av britternas konsularjurisdiktion i Japan. På grund av lungsjukdom måste han i maj 1896 dra sig tillbaka. En staty av Mutsus staty stod en gång utanför utrikesministeriet i Tokyo och en staty av honom står fortfarande i Shimonoseki.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Mutsu, 1904–1926.

Verk[redigera | redigera wikitext]

  • Mutsu, Munemitsu. Kenkenroku: A Diplomatic Record of the Sino-Japanese War, 1894-95. Translated by Gordon Mark Berger. Princeton, NJ: Princeton University Press, 1982.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]