Myrorna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Butik i Stockholm.
Butiksfönster i Malmö.
Butik på Ersboda i Umeå.

Myrorna är en butikskedja med begagnade möbler, kläder, husgeråd, böcker med mera. Organisationen (som är en del av Frälsningsarmén) har för närvarande 35 butiker på ett tjugotal orter mellan Luleå och Malmö. Cirka 400 personer är anställda i butikskedjan. Därutöver finns cirka 3000 så kallade "samarbetare" som arbetar inom arbetsmarknadspolitiska projekt i butiker och sorteringar. Samarbetarna består av personer som vill utveckla sin språkliga förmåga, arbetsträna och dylikt. Detta är en del av Myrornas sociala arbete. Huvudkontoret finns i Årsta utanför Stockholm.

Myrorna var ursprungligen namnet på en förening av kvinnor i Stockholm, med ändamål att till de fattigas förmån från mera välbärgade familjer avhämta kasserade effekter, kläder, möbler med mera, som sedan reparerades och såldes. Verksamheten övertogs av Frälsningsarmén 1899. Överskottet från försäljningen används till Frälsningsarméns sociala arbete.

Bekostade verksamheter[redigera | redigera wikitext]

Några exempel på verksamheter som bekostats med hjälp av medel från Myrorna är:

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1896 öppnades Frälsningsarméns första arbetshem för män med verksamhet som renovering av möbler, skomakeri mm. Snart öppnades flera härbärgen och arbetshem i Stockholm, Göteborg och Malmö. Här kunde frigivna fångar och arbetslösa beredas sysselsättning för att tjäna ihop till sitt uppehälle. Vid samma tid fanns i Stockholm en välgörenhetsförening startad av några damer som ägnade sig åt insamling och reparation av gamla möbler, kläder och husgeråd.

År 1899 överlämnades damernas verksamhet och sitt namn, Myrorna, till Frälsningsarmén som redan arbetade i dessa banor. Myrornas verksamhet knöts till arbetshemmet på Götgatan i Stockholm och det var också där som den första riktiga butiken öppnades 1899.

Den 4 april 1917 startade Myrorna sin verksamhet i Göteborg med att sälja påskris för insamling till sina barnhem.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kronologiska anteckningar om viktigare händelser i Göteborg 1619-1982, Agne Rundqvist, Ralf Scander, Anders Bothén, Elof Lindälv, utgiven av Göteborgs hembygdsförbund 1982, s. 88