Mysteriet på Greveholm (datorspel)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mysteriet på Greveholm är ett svenskt datorspel från 1997.[1] Spelet gavs ut av Young Genius och utvecklades av Vioma. Spelet sålde guld och två uppföljare gjordes: Mysteriet på Greveholm 2: Resan till Planutus (1998) och Mysteriet på Greveholm 3: Den gamla legenden (2000). Manus för datorspelen stod Dan Zethraeus och Peter Nyrell för.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Mysteriet på Greveholm är ett pedagogiskt spel med problem som är t. ex. musik-, språk-, teknik- och logistikrelaterade. Spelet är baserat på julkalendern med samma namn.

Mysteriet på Greveholm 2: Resan till Planutus[redigera | redigera wikitext]

Mysteriet på Greveholm 2: Resan till Planutus är ett svenskt dataspel från 1998.[2] Spelet är en uppföljare till Mysteriet på Greveholm.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Nästan 200 år senare kommer prinsessans raket tillbaka till Greveholm. Raketen kraschlandar och går sönder. Den är tom... Spelet går ut på att man tar hjälp av Ivar, Lillan och roboten Sprak som ska ta raketen iväg till prinsessans planet där den onde manet-kungen och hans armé har tagit över hela hennes planet och invånare. Manet-kungen har stulit en stor kula och förstenat alla invånare på planeten. Då är det upp till Ivar, Lillan och Sprak att besegra manet-kungen och hans armé och ställa allting till rätta på planeten igen.

Mysteriet på Greveholm 3: Den gamla legenden[redigera | redigera wikitext]

Mysteriet på Greveholm 3: Den gamla legenden är ett svenskt dataspel från 2000.[3] Spelet är en prequel till de två tidigare spelen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är tidigt 1800-tal på slottet Greveholm, 200 år innan äventyren inträffar som du varit med om i Greveholm 1 och 2. Greve von Dy:s betjänt Jean har av misstag målat av Grevens porträtt på baksidan av noterna till hans favoritmenuett. Dessa porträtt har skickats ut runt om i hela Sverige. Nu måste prinsessan Dioda och roboten Sprak tillsammans resa ut i landet och hämta tillbaka alla notdelar, som bitvis är väl gömda.

Spelet är liksom dess föregångare pedagogiskt upplagt med fokus på problemlösande av olika slag.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Mysteriet på Greveholm | Svensk mediedatabas (SMDB)”. smdb.kb.se. https://smdb.kb.se/catalog/id/001440256. Läst 10 maj 2018. 
  2. ^ ”Rasan till Planutus : mysteriet på Greveholm. 2 | Svensk mediedatabas (SMDB)”. smdb.kb.se. https://smdb.kb.se/catalog/id/001440614. Läst 10 maj 2018. 
  3. ^ ”Mysteriet på Greveholm. 3 : den gamla legenden | Svensk mediedatabas (SMDB)”. smdb.kb.se. https://smdb.kb.se/catalog/id/001438662. Läst 10 maj 2018.