Nääs, Hyvinge

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Egendomen Nääs är belägen vid sjön Kytäjärvi i Hyvinge.

Nääs (finska Kytäjän kartano) är en större egendom i byn Kytäjä i Hyvinge. Herrgården var en gång i tiden Finlands största jordbruksfastighet. Dess areal har därefter reducerats till nuvarande 4 400 hektar, men är trots detta ännu en av Finlands större egendomar i privat ägo. Man har hästar, men saknar kreatur och dylikt. Huvudbyggnaden är byggd i trä, men har en rappad fasad, vars tillstånd i dags datum är förfallen och i dåligt skick. Golfklubben Kytäjä-Golfs två artonhålsbanor har avstyckats från herrgårdens åkrar och klubbhuset vid sjön Kytäjärvi har modernistiska inslag. Den smalspåriga järnvägen från 1907 mellan Nääs och Hyvinge, förlängd 1911 förlängdes till Högfors, revs upp i slutet av 1960-talet.

Nääs ägare[redigera | redigera wikitext]

Herrgården har en färgrik historia. Dess ursprungliga ägare har i huvudsak varit släkterna Linder och Vähäkallio. Släkten Vähäkallio övertog gården, då arkitekten Väinö Vähäkallio köpte herrgården 1928. Under hans tid blomstrade herrgården och han ritade flera byggnader i trakten, bl.a en bykyrka, uppförd i tegel 1939. Kytäjä kyrka rymmer 180 personer och överläts till Hyvinge församling 1962. Under Andra världskriget fungerade herrgården som ett vårdhem. Idag ägs Nääs av affärsmannen Yrjö Laakkonen och hans barn Jyrki Laakkonen och Reetta Laakkonen. Familjen kommer ursprungligen från Norra Karelen.

Trippelmordet[redigera | redigera wikitext]

Den 12 maj 1972 begicks på Nääs ett trippelmord. Den dåvarande 32-åriga ägaren Kai Kustaa Vähäkallio sköt ihjäl tre ungdomar som hade slagit läger på egendomens marker.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. Tidningen Karjalainen, 20 september 2006.
  2. Markkula, Hannes 1997: Kuusi suomalaista murhaa, s. 44-74.