Hoppa till innehållet

Gustaf Mannerheim

Från Wikipedia
Gustaf Mannerheim
Mannerheim som general vid kavalleriet i Finlands armé 1919.
Militärtjänst
I tjänst för Kejsardömet Ryssland Kejsardömet Ryssland
Finland Republiken Finland
Tjänstetid 18871917 (Ryssland)
19181946 (Finland)
Grad Marskalk av Finland
Enhet Ryska armén
De vita
Finländska armén
Befäl Finländska försvarsmakten
Slag/krig Rysk-japanska kriget
Första världskriget
Finska inbördeskriget
Finska vinterkriget
Fortsättningskriget
Lapplandskriget
Utmärkelser Serafimerorden
Svärdsorden
Politik
Parti Partilös
Tillträdde 4 augusti 1944
Avgick 11 mars 1946
Företrädare Risto Ryti
Efterträdare Juho Kusti Paasikivi
Tillträdde 12 december 1918
Avgick 26 juli 1919
Företrädare Pehr Evind Svinhufvud
Efterträdare Kaarlo Juho Ståhlberg
Valspråk Med rena vapen för en ren sak
Personfakta
Födelsenamn Carl Gustaf Emil Mannerheim
Född 4 juni 1867
Villnäs, Finland, Kejsardömet Ryssland
Död 27 januari 1951 (83 år)
Lausanne, Schweiz
Dödsorsak Tarmhinder
Begravd Sandudds begravningsplats i Helsingfors
Släkt
Frälse- eller adelsätt Mannerheim
Far Carl Robert Mannerheim
Mor Hedvig Charlotta Helena von Julin
Familj
Make/maka Anastasia Mannerheim
Barn Sofia ”Sophie” Mannerheim (dotter)
Anastasie ”Stasie” Mannerheim (dotter)
Gustaf Mannerheims grav på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.

Gustaf Mannerheims friherrliga vapen.

Carl Gustaf Emil Mannerheim ([kɑːɭ ˈɡɵ̂sːtav ˈěːmɪl ˈmânːɛrˌhɛjm]), född 4 juni 1867Villnäs slott i Egentliga Finland, död 27 januari 1951 i Lausanne i Schweiz, var en finlandssvensk friherre, militärofficer och statsman.[1][2] Han är den ende som innehaft titeln marskalk av Finland. Han är främst känd för sin ledande roll under vinterkriget och fortsättningskriget, men hade därtill ett avgörande inflytande på genomförandet av Finlands självständighet, finska inbördeskriget, dess politiska orientering mot övriga Norden och stadfästandet av Finlands regeringsform från 1919.[a] 53 år efter sin död röstades han fram som den främste finländaren genom tiderna.[3]

Före 1917 var det som då kallades Storfurstendömet Finland en autonom del av det ryska imperiet, och Mannerheim gjorde karriär i den kejserliga ryska armén. Han hade en framträdande plats vid ceremonierna för kejsar Nikolaus II:s kröning 1896 och hade senare flera privata möten med kejsaren. Han tjänstgjorde i det rysk-japanska kriget och även på östfronten under första världskriget. 1917 utnämndes han till generallöjtnant.

Efter den bolsjevikiska revolutionen i november 1917 i Ryssland förklarade Finland sin självständighet den 6 december samma år – men blev snart indraget i finska inbördeskriget 1918, mellan de probolsjevikiska ”röda” och de ”vita”, som de trupper som leddes av Finlands senat, understödda av trupper från tyska riket kallades.

En finsk delegation utsåg Mannerheim till militär chef för de vita i januari 1918, och han ledde dem till seger och höll en triumfartad segerparad i Helsingfors i maj. Efter att ha tillbringat en tid utomlands bjöds han tillbaka till Finland för att tjänstgöra som landets andre regent, eller statschef, från december 1918 till juli 1919. Trots att han var monarkist ratificerade han formellt Finlands republikanska grundlag. Han ställde sedan upp mot Kaarlo Juho Ståhlberg i det första finska presidentvalet 1919, men förlorade och lämnade politiken. Mannerheim var med och grundade Mannerheims förbund för barnskydd 1920 och ledde Finlands Röda Kors från 1922 till sin död.[4] Han fick åter en central roll i den nationella försvarspolitiken när president Svinhufvud 1931 utsåg honom till ordförande för Finlands försvarsråd, med uppgift att förbereda ett eventuellt krig mot Sovjetunionen. Man kom också överens om att han tillfälligt skulle ta över rollen som överbefälhavare för landets väpnade styrkor från presidenten om det skulle bli krig.[2][5]

Sedan Sovjetunionen hade invaderat Finland i november 1939, i det som blev vinterkriget, ersatte Mannerheim president Kyösti Kallio som överbefälhavare, och innehade posten även under fortsättningskriget som utbröt året efter vinterkrigets slut. Han blev en enande symbol för krigsansträngningen och en del av landets ledning.[6] Han deltog personligen i planeringen av Operation Barbarossa[7] och ledde de finska försvarsstyrkorna i en invasion av Sovjetunionen parallellt med Nazityskland. Det blev känt som fortsättningskriget (1941–1944). 1944, när utsikterna för att Nazityskland skulle lida nederlag i andra världskriget sågs som uppenbara, avgick president Risto Ryti sedan ett vapenstillestånd med Sovjetunionen hade säkrats och därefter utsågs Mannerheim av riksdagen till Finlands president. Han övervakade fredsförhandlingarna med Sovjetunionen och Storbritannien.

På grund av dålig hälsa avgick Mannerheim från presidentposten 1946 och tillbringade en stor del av sitt återstående liv på ett sanatorium i Schweiz, där han skrev sina memoarer och dog 1951 i Lausanne i Schweiz. Mannerheim dog den 27 januari 1951 på (franska: L'Hôpital cantonal à Lausanne Lausannes universitetssjukhus i Lausanne[8], Schweiz. Han begravdes 4 februari 1951 på Sandudds begravningsplats i Helsingfors med statsbegravning med fulla militära hedersbetygelser.[9]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Barndom och uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Mannerheims födelseställe, Villnäs slott.

Gustaf Mannerheims föddes som son till greve Carl Robert Mannerheim och grevinnan Hedvig Charlotta Helena, född von Julin, på släktherrgården Villnäs slott i Masku. Som den tredje sonen fick han titeln friherre (grevetiteln ärvs genom primogenitur, övriga släktmedlemmar tillhör den friherrliga ätten). Fadern lämnade familjen 1880 med en älskarinna och for till Paris. Modern dog nedbruten av de lidanden denna händelse medfört året därpå när Mannerheim var 14 år. Huvudorsaken till att fadern lämnat landet var de stora spelskulder han ådragit sig. Mannerheim stod nu i praktiken som föräldralös och han placerades tillsammans med syskonen ut bland släktingar för omvårdnad. Hans uppfostran togs om hand av morbrodern Albert von Julin. Mannerheim hade bekymmer med sin skolgång och ålades vid upprepade tillfällen olika former av disciplinstraff.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Morbrodern, som ville få ordning och reda på den unge Mannerheim, skickade honom därför som 15-åring till Fredrikshamn för att studera på Finska kadettkårens skola, men där blev han relegerad på grund av insubordination. Efter att ha studerat ryska i Charkov och avlagt studentexamen kom Mannerheim som 20-åring in på Nikolajevska kavalleriskolan i Sankt Petersburg 1887.[10] Han blev kornett 1889 och posterades i Polen vid 15:e Alexandriski-dragonregementet i Kalisz. Han skrev om detta i sina "Minnen" (1951):

Regementet, vars hästar voro svarta, kallades fortfarande "dödshusarerna", ett minne från den tid det varit ett husarregemente, och uniformen bestod av svart dolma med silversnodder och silvergaloner. Detta tilltalade mitt ungdomliga sinne, och jag hade ingenting emot att bli stationerad i Polen, dit jag senare med glädje återvände. Ju mer jag lärde känna polackerna, desto bättre förstod jag dem och trivdes bland dem.
– Gustaf Mannerheim, Minnen (1951)

Språkkunskaper[redigera | redigera wikitext]

Mannerheims modersmål var svenska, och han talade och skrev mycket god franska, samt flytande ryska, tyska och engelska. Finska kunde han sämre (och på grund av långa utlandsvistelser lärde han sig aldrig ett bra uttal).[11]

I rysk tjänst[redigera | redigera wikitext]

I januari 1891 blev Mannerheim flyttad till Chevaliergardet i Sankt Petersburg. Hans familj anordnade ett giftermål med Anastasie Arapova, dottern till ryske generalmajoren Nikolaj Arapov. Giftermålet föranleddes mest av ekonomiska orsaker. Paret fick två döttrar, men makarna separerade 1902 och skildes 1919.

Mannerheim deltog som officer i det rysk-japanska kriget 1904–1905, där han befordrades till överste. Efter kriget tillbringade han en tid i Finland och Sverige 1905–1906. Han ledde en geografisk och militär expedition från Tasjkent till Kashgar från juli till oktober 1906, tillsammans med den franske sinologen Paul Pelliot. Kort därefter ledde Mannerheim en separat expedition, fram till hösten 1908, under vilken han mötte bland andra Dalai lama. Efter resan blev han befälhavare över 13. Vladimir Ulanregementet i Novominsk (Mińsk Mazowiecki) i närheten av Warszawa. Följande år blev han befordrad till generalmajor och posterades i Warszawa.

Mannerheim deltog i första världskriget som kommendör för den ryska avdelta Gardeskavalleribrigaden i Warszawa. Han erhöll Rysslands mest eftertraktade tapperhetsmedalj, Sankt Georgsorden, på hösten 1914. År 1915 blev han kommendör för 12. kavalleridivisionen. År 1917 befordrades han till generallöjtnant och blev kommendör för 6:e kavallerikåren.

Finska inbördeskriget och mellankrigstiden[redigera | redigera wikitext]

Under oktoberrevolutionen, i december 1917, sökte sig Mannerheim tillbaka till Finland. Väl hemkommen blev han medlem av militärkommittén som hade bildats för att få till stånd en finländsk militärmakt. I januari 1918 blev läget alltmer kritiskt och de röda gardena samarbetade öppet med de ryska trupperna. Mannerheim föreslog för kommittén att de snarast skulle resa upp till den österbottniska kuststaden Vasa som han bedömde som den mest lämpliga utgångspunkten för att skapa en armé. Den 13 januari 1918 hade Mannerheim valts till ordförande för militärkommittén. Valet godkändes av senaten som även utsåg Mannerheim till den blivande arméns överbefälhavare och gav honom fullmakter att återställa ordningen i Finland. Armén skulle skapas i första hand med skyddskårerna som grund. Han reste med tåg till Vasa och fick kontakt med skyddskårerna i mellersta Österbotten.

Den 27 januari 1918 gav Mannerheim order att övermanna och avväpna de ryska garnisonerna i Vasa, Lappo och Seinäjoki. Samma dag tände rödgardisterna i tornet till Folkets hus i Helsingfors en röd lykta som tecken på att revolutionen mot den borgerliga regeringen hade börjat. Bägge åtgärderna gjordes ovetande om den andra. Den ryska soldatesken ställde sig på de rödas sida och så kom kriget att bli både ett inbördeskrig och ett självständighetskrig för att nå självständighet från ryskt inflytande. Mannerheim förde det blodiga kriget till ett segerrikt slut som befäste och säkrade Finlands självständighet. I krigets slutskede befordrades Mannerheim till general av kavalleriet.

Mot Mannerheims vilja och bakom hans rygg hade senaten emellertid bett om tysk hjälp i kriget, vilket också gavs. När kriget hade avslutats i Finland med segerparad i Helsingfors den 16 maj avtackades Mannerheim. Senaten hade under tiden gått in för att landets armé skulle organiseras enligt tyskt mönster som då ansågs vara världens mest effektiva militära organisationsmönster. Även den finländske överbefälhavaren skulle ställas under tyskt befäl. Mannerheim kunde inte godta situationen utan avgick från posten som överbefälhavare och reste som privatman till Stockholm. I Stockholm tog han kontakt med Frankrikes och Storbritanniens ambassadörer för att informera om situationen i Finland och förmå deras länder att erkänna Finlands självständighet. Under tiden valdes Pehr Evind Svinhufvud till Finlands riksföreståndare i enlighet med 1772 års regeringsform samt Förenings- och säkerhetsakten som bägge hade skapats under Gustaf III:s tid vid makten.

Riksföreståndaren Svinhufvud gav i september 1918 Mannerheim uppdrag att resa till Frankrike och Storbritannien för att utverka bistånd för den ansträngda livsmedelsförsörjningen i Finland. Mannerheim hade ett vittförgrenat kontaktnät i dessa länder och kunde i stort sett förverkliga sitt uppdrag. Vid Tysklands sammanbrott efter första världskriget stod det klart att den finländska tyskvänliga politiken som förts hade kört på grund och ett ombyte av politiska ledare måste ske för att landets politik skulle betraktas trovärdig av ententen. Mannerheim sågs som den enda möjliga personen som kunde lotsa Finland vidare och utsågs den 12 december 1918 av lantdagen till ny riksföreståndare efter Svinhufvud, som lämnade posten.

Mannerheim verkade som riksföreståndare i dryga sju månader och under hans tid skapades den nya republikanska författningen. Mannerheim stadfäste författningen den 17 juli 1919. Under sin tid som riksföreståndare gjorde Mannerheim statsbesök i såväl Sverige som Danmark för att befästa Finlands orientering mot Norden. I presidentvalet 1919 valdes K.J. Ståhlberg till landets första president. Han besegrade Mannerheim med den borgerliga vänsterns och socialdemokraternas röster. Speciellt socialdemokraterna ville under inga omständigheter godkänna Mannerheim som riksföreståndare. Åter en gång avgick Mannerheim och lämnade den politiska scenen och blev privatman.

Mordförsöket 1920[redigera | redigera wikitext]

Efter inbördeskrigets slut var nederlaget så bittert för Röda gardet att Mannerheim blev ett mål för att bli mördad. En av de blivande lönnmördarna var Eino Rahja,[12] som var ansvarig för Saint Petersburg International School of Red Officers, som började planera ett mordprojekt genom att samla åtta grupper av finska rödgardister i Sankt Petersburg för detta ändamål. Attentatet skulle genomföras i april 1920 under det vita gardets parad på Hämeenkatu i Tammerfors, där general Mannerheim deltog.[13]

Gruppens män samlades den 3 april vid Parkcaféet på Tavastegatan och i detta skede utsågs Karl Salo, som tillhörde gruppen, till skytt och gav honom en Colt-pistol. Mordförsöket misslyckades dock på grund av Salos tvekan,[13] och under folkmassan förlorade Salos kompanjoner Aleksander Weckman och Aleksanteri Suokas, utrustade med Walther- och Colt-pistoler, Mannerheim ur sikte, och hann aldrig skjuta honom.[14]

Den 6 april fick Weckman, som ledde insatsen, tag i Salo och gav honom en vecka på sig att döda antingen Mannerheim eller krigsministern och Nylands landshövding, Bruno Jalander,[15] annars skulle han dö själv. Även detta försök misslyckades, eftersom Mannerheim och Jalander inte kom till Helsingfors Naturskyddsparti-firande efter att myndigheterna fått ett tips. Salo lämnade tillbaka sin pistol och flydde efteråt. Weckman och Suokas försökte fly till Sovjetunionen med sina två kompanjoner men greps på tåget Helsingfors-Viborg natten till den 21 april. Salo greps i Esbo den 23 april.[14]

Officiella uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Under sin tid utan officiella uppdrag grundade Mannerheim 1920 Mannerheims barnskyddsförbund och blev vald till det finländska Röda Korsets ordförande. Han gick med intresse och iver in för sina civila uppgifter och gjorde ett flertal resor utomlands, bl.a. till Indien. Svinhufvud hade valts till president 1931 vilket möjliggjorde Mannerheims återinträde i en offentlig roll, nu som försvarsrådets ordförande. 1933 befordrades Mannerheim till fältmarskalk.

Under Mannerheims ledning påtalade försvarsrådet för regeringen brister i framför allt försvarsmaktens utrustning. Ett flertal promemorior skrevs men dessa ledde inte till större åtgärder. Man hänvisade gång på gång till bristande ekonomiska resurser.

Förhandlingarna med Sovjetunionen hösten 1939 gällde överlåtelse av finländskt territorium, främst på Karelska näset och några öar i Finska viken, mot kompensation i form av mångdubbelt större områden i gränsområdet till nordöstra Finland. Mannerheim förordade ett tillmötesgående i gränsfrågorna, men när regeringen inte delade hans ståndpunkt, begärde han avsked.

Andra världskriget[redigera | redigera wikitext]

Hitler, Ryti och Mannerheim tillsammans i Finland den 4 juni 1942 på Mannerheims 75-årsdag.
Fältmarskalk Mannerheim studerar en karta under Vinterkriget.

Sovjetunionen anföll Finland den 30 november 1939 och det som kom att kallas Finska vinterkriget inleddes. Mannerheim återtog då sin avskedsansökan och blev av president Kallio utnämnd till överbefälhavare för Finlands krigsmakt 1939.

Samma dag som Mannerheim utsågs till Finlands överbefälhavare utfärdade han följande dagorder:

Finlands tappra soldater! Jag går till denna uppgift i en stund då vår arvfiende än en gång överfaller vårt land. Förtroendet till sin chef är första villkoret till framgång. Ni känner mig och jag känner eder och vet att envar i ledet är färdig att fylla sin plikt ända in i döden. Detta krig är ej annat än frihetskrigets fortsättning och sista akt. Vi ska kämpa för våra hem, vår tro och vårt Fosterland.
– Mannerheim vid vinterkrigets utbrott.[16]

Han förärades på sin 75-årsdag hederstiteln marskalk av Finland 4 juni 1942 av Finlands regering, med följande motivering:

Era strålande militära bedrifter placerar Er på en hedersplats i vår historia som vår störste soldat.

Besök av Adolf Hitler[redigera | redigera wikitext]

Diskussion med Hitler, fältmarskalk Mannerheim och president Ryti vid besöket på Mannerheims 75-årsdag.

Mannerheims 75-årsdag, den 4 juni 1942, var en nationell högtid. Regeringen gav honom den unika titeln marskalk av Finland (finska: Suomen Marsalkka). Än så länge är han den enda personen som fått titeln. Ett överraskande födelsedagsbesök av Hitler inträffade på dagen då han ville besöka de "modiga finnarna (die tapferen Finnen)" och deras ledare Mannerheim.

Under besöket lyckades en ingenjör på det finska radioföretaget Yleisradio, Thor Damen, spela in de första elva minuterna av Hitlers och Mannerheims privata samtal. Detta måste göras i hemlighet, eftersom Hitler aldrig tillät inspelningar som inte var bevakade. Damen fick i uppdrag att spela in de officiella födelsedagstalen och Mannerheims svar och placerade därför mikrofoner i några av järnvägsvagnarna. Mannerheim och hans gäster valde dock att gå till en bil som inte hade mikrofon i sig. Damen agerade snabbt och tryckte in en mikrofon genom ett av bilfönstren på en näthylla precis ovanför där Hitler och Mannerheim satt. Efter elva minuter av Hitlers och Mannerheims privata samtal upptäckte Hitlers SS-livvakter sladdarna som kom ut genom fönstret och insåg att den finske ingenjören spelade in samtalet. De gjorde en gest åt honom att omedelbart sluta spela in, och han lydde. SS-livvakterna krävde att bandet skulle förstöras, men Yleisradio fick behålla rullen efter att ha lovat att förvara den i en förseglad behållare. Den gavs till Kustaa Vilkuna, chef för statens censurkontor, och återlämnades 1957 till Yleisradio. Den släpptes för allmänheten några år senare. Det är den enda kända inspelningen av när Hitler talar utanför ett formellt tillfälle.[17]

Finlands president[redigera | redigera wikitext]

Den 4 augusti 1944 utsågs Mannerheim till Finlands presidentman[vem?] ansåg att enbart han kunde leda landet till fred. Mannerheim var vid tillträdet 77 år och hans hälsa försämrades. Från november 1945 till februari 1946 var han sjukskriven och vistades en tid i Portugal. Den 4 mars 1946 begärde han avsked från sitt ämbete och avgick den 11 mars och efterträddes av statsministern Juho Kusti Paasikivi.

Eftermäle och minnen[redigera | redigera wikitext]

Finskt frimärke över Mannerheim från 1941.

I flera städer i Finland, däribland Helsingfors, finns gator uppkallade efter Mannerheim.

Mannerheim gav också namn åt den finländska försvarslinjen (Mannerheimlinjen) som användes under vinterkriget.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Militära grader och militära och politiska befattningar[redigera | redigera wikitext]

I detta hus i Brunnsparken i Helsingfors hade Mannerheim sitt hem 1924–1951. Det är numera Mannerheimmuseet.

Av alla militära befälhavare under andra världskriget hade Mannerheim den högsta rangen under första världskriget, general vid kavalleriet (1918).

Militära grader[redigera | redigera wikitext]

 • Kadett vid Finska kadettkåren i Fredrikshamn (1882; relegerad 1886)
 • Kadett vid Nikolajevska kavalleriskolan i S:t Petersburg (1887)
 • Underofficerskadett (1888)
 • Kornett vid storfurst Nikolaj Nikolajevitjs 15. Alexandrinska dragonregemente (1889)
 • Kornett vid Chevaliergardet (1891)
 • Löjtnant vid Chevaliergardet (1893)
 • Stabsryttmästare vid Chevaliergardet (1899)
 • Ryttmästare vid Chevaliergardet (1902)
 • Överstelöjtnant vid 52. Nesjinska dragonregementet (1904)
 • Överste vid 52. Nesjinska dragonregementet (1905)
 • Överste och kommendör för storfurst Mikael Nikolajevitjs 13. Vladimirska ulanregemente (1909)
 • Överste och kommendör för Hans Majestät Kejsarens Livgardes Ulanregemente (1911)
 • Generalmajor och fortsatt kommendör för Hans Majestät Kejsarens Livgardes Ulanregemente (1911)
 • Tillika generalmajors tjänst vid kejsarens svit (1912)
 • Generallöjtnant (1917)
 • General vid kavalleriet i Finlands armé (1918)
 • Fältmarskalk i Finlands armé (1933)
 • Marskalk av Finland (1942)

Militära och politiska befattningar[redigera | redigera wikitext]

 • Förordnad att sköta specialuppgifter vid den kejserliga ryska hovstallförvaltningen (1897)
 • Chef för permanenta modellskvadronen vid officersridskolan i Sankt Petersburg (1903)
 • Vice kommendör för 52. Nesjinska dragonregementet (1905)
 • Ledamot av Finlands riddarhus vid den sista ståndslantdagen i Helsingfors (1905–6)
 • Kommendör för storfurst Mikael Nikolajevitjs 13. Vladimirska ulanregemente (1909)
 • Kommendör för Hans Majestät Kejsarens Livgardes Ulanregement (1911)
 • Kommendör för Avdelta ryska gardeskavalleribrigaden (1914)
 • Kommendör för 12. ryska kavalleridivisionen (1915)
 • Kommendör för den rysk-rumänska stridsgruppen "Wrancza" (1916)
 • Kommendör för VI. ryska kavallerikåren (1917)
 • Överbefälhavare för Finlands krigsmakt (1918–19)
 • Finlands statschef som riksföreståndare (1918–19)
 • Försvarsrådets ordförande och överbefälhavare i krigstid (1931)
 • Överbefälhavare för Finlands försvarsmakt (1939–1944)
 • Republiken Finlands president (1944–46)

Ordnar, förtjänsttecken och medaljer[redigera | redigera wikitext]

Finska[redigera | redigera wikitext]

Svenska[redigera | redigera wikitext]

Mannerheim med ordenstecken för Riddare med Stora Korset av Svärdsorden i form av ett upprätt svärd på bröstet samt halskors.

Tsarryska[redigera | redigera wikitext]

Övriga[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Då det vid den tiden redan hunnit bli den 28 januari i Finland har Mannerheim två officiella dödsdatum.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Carl Gustaf Mannerheim | Biography & Facts” (på engelska). Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/biography/Carl-Gustaf-Emil-Mannerheim. Läst 8 november 2021. 
 2. ^ [a b] Klinge, Matti. ”Mannerheim, Gustaf (1867–1951)” (på engelska). National Biography of Finland. http://www.kansallisbiografia.fi/english/person/625. Läst 11 oktober 2023. 
 3. ^ ”Suuret Suomalaiset | yle.fi | Arkistoitu”. vintti.yle.fi. http://vintti.yle.fi/yle.fi/suuretsuomalaiset/. Läst 8 november 2021. 
 4. ^ ”MANNERHEIM - Civilian” (på engelska). https://mannerheim.fi/08_sivil/e_siviil.htm. Läst 11 oktober 2023. 
 5. ^ ”Mannerheim - Defence Council” (på engelska). https://mannerheim.fi/09_pneuv/e_neuvos.htm. Läst 11 oktober 2023. 
 6. ^ Zeiler, Thomas W.; DuBois, Daniel M. (2012). ”Scandinavian Campaigns” (på engelska). A Companion to World War II. "11". Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-4051-9681-9. https://books.google.com/books?id=q7ovUxI8_5YC 
 7. ^ Zeiler, Thomas W.; DuBois, Daniel M. (2012). Wiley-Blackwell. ISBN 978-1-4051-9681-9. https://books.google.com/books?id=q7ovUxI8_5YC 
 8. ^ ”Historique” (på engelska). Centre hospitalier universitaire vaudois. http://www.chuv.ch/fr/chuv-home/en-bref/historique/. Läst 11 oktober 2023. 
 9. ^ ”MANNERHEIM DEAD IN LAUSANNE AT 83” (på engelska). 28 januari 1951. https://www.nytimes.com/1951/01/28/archives/mannerheim-dead-in-lausanne-at-83-former-president-of-finland.html. Läst 11 oktober 2023. 
 10. ^ Mannerheim - Marshall of Finland, TV8, 2006
 11. ^ Turttola, Marti (2007-05-04): "MARSKALKEN AV FINLAND GUSTAF MANNERHEIM - Den siste riddaren". Finland.no. Läst 28 januari 2013
 12. ^ Mannerheimin murhayrityksen jälkinäytös käytiin Vallilassa (på finska). Läst 11 oktober 2022
 13. ^ [a b] ”Omatkin halusivat tappaa Mannerheimin – Uutta tietoa: tällaisia murhayrityksiä aikalaiset juonivat marsalkan pääntiläinenoksi” (på finska). Nurmijärven Uutiset. 7 oktober 2022. https://www.nurmijarvenuutiset.fi/paikalliset/5394149. Läst 11 oktober 2023. 
 14. ^ [a b] Mikko Porvali : Murhayritys joka jäi tekemättä Arkiverad 30 oktober 2023 hämtat från the Wayback Machine. (på finska).] Läst 11 oktober 2023
 15. ^ .kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1157235?page=5 Murhahankkeet kenraali Mannerheimia ja sotaministeri Jalanderia vastaan Arkiverad 8 augusti 2013 hämtat från the Wayback Machine., Aamulehti 24 juli 1920, nr. 167, sid. 5. (på finska)
 16. ^ Björklund, Eric (1991). Kvarkentrafiken. Danderyd: Åkeriförlaget. ISBN 91-86748-09-2  sid. 11
 17. ^ Helsingin Sanomat International Web-Edition Arkiverad
 18. ^ Kungl. Serafimerorden i Sveriges statskalender 1940bih
 19. ^ Kungl. Svärdsorden i Sveriges statskalender 1940bih
 20. ^ Nordenvall 1998, s. 454.
 21. ^ Krigsvetenskapsakademien. i Sveriges statskalender 1940
 22. ^ No. 77, Nousevan Auringon Ritarikunnan I luokka Paulovniakukkasin, Japani, mannerheim.fi.
Källor

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Regenttitlar
Företräddes av
Pehr Evind Svinhufvud
 Finlands riksföreståndare
1918–1919
Efterträddes av
Kaarlo Juho Ståhlberg(1)
Politiska uppdrag
Företräddes av
Risto Ryti
 Finlands president
1944–1946
Efterträddes av
Juho Kusti Paasikivi
Anmärkningar och referenser
1. Som Finlands president.