NDM-1

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

NDM-1 är en gen som i form av ett enzym kan bindas till en bakterie, och ge denna bakterie resistens mot många antibiotika.

Uttolkningen av akronymen är New Delhi metallo-beta-laktamas (bland skrivet New Delhi metallo-β-laktamas). Ledet New Delhi därför att förekomsten första gången lokaliserades till trakten av New Delhi.

Stor oro råder i medicinska kretsar för att denna resistenta bakterie skall spridas globalt och ge svårbemästrade sjukdomar. Att ta fram ett nytt antibiotikum, som biter på denna bakterie, är ett arbete med många års forskning och kliniska försök. -Det är farligt om man blir operarad eller blir sjuk, till exempel får en urinvägsinfektion, säger Otto Cars. -Det är lite som att tvätta en röd tröja tillsammans med vita. Det blir inte fler av den röda tröjan men de vita tröjorna förvandlas till röda, säger Lindsay Grayson[1].

I Sverige har fram till början av 2011 ett fall av denna resistenta bakterie konstaterats hos en person som vistats i Indien. Det var i och med dennes hemkomst under 2008 som genen upptäcktes.

Källor[redigera | redigera wikitext]