Nagellack

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nagellack målas på tånaglar
En kvinna med röd nagellack på finger och tånaglar.

Nagellack är ett lack som man målar på finger- och tånaglar för färg, skydd, glans och stärkning[1].

Användning[redigera | redigera wikitext]

Först appliceras ett lager underlack för en bättre fästyta och för att fylla ut eventuella ojämnheter (helst utan nitrocellulosa som vid en reaktion med UV-ljus kan missfärga naglarna). Sedan applicerar man två lager nagelemalj (som innehåller färgpigment) och avslutar med överlack (som ger en stryktålig yta, glans, flexibilitet, ev. UV-skydd). Varannan dag bör man applicera ett lager överlack för att skydda nagelemaljen.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Nagellack innehåller fyra viktiga komponenter: lösningsmedel, filmbildare, mjukgörare och färgpigment. Vanligaste filmbildaren är nitrocellulosa och graden av dess polymerisering styr hur visköst nagellacket blir. Ett vanligt lösningsmedel för nitrocellulosa är etylacetat. Även andra lösningsmedel, som isopropylalkohol, toluensulfonamid och formaldehyd, brukar ingå för att sänka viskositeten och minska risken för sekundär filmbildning. Enbart filmbildare ger ett sprött nagellack så därför tillsätts mjukgörare. Här används ofta högmolekylära estrar som kamfer eller dibutylftalat. Även ricinolja brukar ingå i kombination med någon ester.

Många nagellack innehåller hälsoskadliga ämnen, till exempel formaldehyd, toluen eller DBP. Undvik därför hudkontakt och vädra ordentligt när du har målat färdigt! Tips: lacka utomhus om det inte är för varmt/kallt.

Observera att alla nagellack inte fäster på naglar som behandlats med myrraolja.

För att ta bort nagellacket används metanol och acetonfria nagellacksborttagare (remover), vilka oftast innehåller andra hälsoskadliga lösningsmedel. Det finns dock nya produkter på marknaden som är miljövänliga och inte medför någon fara för hälsan.

En så kallad fransk manikyr är en försköning av den naturliga nagelns utseende, där den fria nagelkanten målas vit och resten av nagelbädden i ett ljusrosa eller beigt semitransparent lack.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kleopatra använde sig av olja, puder, henna eller gummi arabicum för att färga sina naglar. I Kina användes under Mingdynastin en blandning av bivax, äggvita, gelatin, växtfärger och gummi arabicum. Det moderna nagellacket började användas i början av 1900-talet och det färgade nagellacket kom under 1930-talet[1]. Det stora genombrottet för nagellack kom under 1930-talet från Hollywoods kändisar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”nagellack - Uppslagsverk - NE.se” (på sv). www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/nagellack. Läst 9 november 2018.