Formaldehyd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Formaldehyd
strukturformelmolekylmodell
Systematiskt namn Metanal
Övriga namn Metylenoxid
Kemisk formel CH2O
Molmassa 30,03 g/mol
Utseende Färglös gas med stickande lukt
CAS-nummer 50-00-0
SMILES C=O
Egenskaper
Densitet 0,001 g/cm³
Löslighet (vatten) >1000 g/l (20 °C)
Smältpunkt –117 °C
Kokpunkt –19,3 °C
Faror
Huvudfara
NFPA 704

NFPA 704.svg

2
3
2
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Formaldehyd, metanal, är en färglös gas (kokpunkt -19.3 °C) med stickande lukt. Formaldehyd löst i vatten kallas formalin. Formaldehyd används industriellt bland annat vid framställning av flera olika typer av plaster (till exempel bakelit) och som desinfektionsmedel. Formaldehyd används inom färg-, medicin-, foto-, lim-, garveri- och textilindustrin. Det används som bekämpningsmedel, desinficerings- och konserveringsmedel.

Formaldehyd framställs vanligtvis i en oxosyntes genom att metanol vid cirka 400 °C i närvaro av järnoxid och molybden och/eller vanadin reagerar med syre.

Risker[redigera | redigera wikitext]

Formaldehyd verkar starkt irriterande på ögon och luftvägar. Inandning kan ge hosta, heshet, huvudvärk, yrsel, tryck över bröstet samt i svårare fall kramp i struphuvudet och lungskador. Inandning under lång tid kan ge luftvägsirritation, nästäppa och andningsbesvär av astmatyp. Formaldehyd är allergi- och cancerframkallande enligt kemikalieinspektionen.

Stänk i ögonen och på huden av formalin verkar starkt irriterande och kan ge svåra skador framför allt på ögonen. Det är mycket brandfarligt, och kan reagera häftigt med andra ämnen.

Källor[redigera | redigera wikitext]