Namangan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Namangan är den tredje största staden i Uzbekistan. Den ligger i Ferganadalen i östra Uzbekistan och är huvudort för provinsen Namangan. Staden ligger nära sammanflödet av floderna Naryn och Kara-Darja vilka där bildar Syr-Darja.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Redan vid tiden för den ryska erövringen på 1870-talet hade islam en stark ställning. Namangan hade över 20 madrasa och 600 moskéer. Den rysk-sovjetiska perioden innebar russifiering, kollektivisering av jordbruket och ett aktivt motarbetande av religionen, men islam fortsatte att behålla en relativt stark ställning i Namangan och Ferganadalen.

Efter självständigheten kom utländska missionärer från bland annat Saudiarabien och företrädde en mer radikal form av islam, wahabbism. Dessa proselyter inspirerade en av stadens söner, jordbruksstudenten Juma Namangani, till religiöst inspirerad kamp mot regimen. Namangani kom från mitten av 1990-talet att bli ledare för Uzbekistans islamiska rörelse (IMU).

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Namangan hade 376 600 invånare år 1999. 2014 finns uppgifter på 475 700 invånare;[1] detta gjorde då staden till landets tredje största, efter Tasjkent och Samarkand.

Referenser[redigera | redigera wikitext]