Uzbekistan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Oʻzbekiston Respublikasi
Ўзбекистон Республикаси
Republiken Uzbekistan
Flagga Statsvapen
Valspråkinget
Nationalsång: Serquyosh, hur oʻlkam...
Huvudstad
(även största stad)
Tasjkent
Officiellt språk uzbekiska
Statsskick republik
 -  President Shavkat Mirziyoyev
 -  Premiärminister Abdulla Aripov
Självständighet från Sovjetunionen 
 -  Deklarerad juni 1990 
 -  Erkänd 1 september 1991 
Area
 -  Totalt 447 400 km²[1] (59:e)
 -  Vatten (%) 4,9 %
Befolkning
 -  2015 (juli) års uppskattning 29 199 942[1] (44:e)
 -  Befolkningstäthet 65,3 inv./km² (114:e)
BNP (PPP) 2014 års beräkning
 -  Totalt $62,62 miljarder[2] (91:e)
 -  Per capita $5 600[1] 
HDI (2018) 0,710[3] (108:e)
Valuta uzbekistansk som (UZS)
Tidszon UTC+5
Topografi
 -  Högsta punkt Ej namngiven, 4 643 m ö.h.
 -  Största sjö Aralsjön
 -  Längsta flod Amu-Darja
Nationaldag 1 september
Nationalitetsmärke UZ
Landskod UZ, UZB, 860
Toppdomän .uz
Landsnummer 998
Engelskspråkig karta över Uzbekistan.

Uzbekistan (uzbekiska: Oʻzbekiston), formellt Republiken Uzbekistan[4] (uzbekiska: Oʻzbekiston Respublikasi), är en kustlös stat i Centralasien som gränsar till Kazakstan, Turkmenistan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Afghanistan. Några av de större städerna är huvudstaden Tasjkent samt Namangan, Fergana, Andizjan och Samarkand.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Uzbekistans historia

Städerna Samarkand, Buchara och Chiva var tidigt viktiga handelscentra längs Sidenvägen. Området var länge en del av det persiska riket och hette då Sogdiana. Före de turkiska invandrarnas ankomst befolkades området av ett persiskspråkigt iranskt folk som än idag, under namnet tadzjiker, utgör en stor minoritet i Uzbekistan.

Arabisk erövring[redigera | redigera wikitext]

Umayyadernas fältherre Qutayba ibn Muslim errövrade Transoxanien[a] i början på 700-talet och införde Islam som statsreligion. Omkring år 1000 e Kr låg i dagens Uzbekistan kungariket Fergana.

Rysk erövring och sovjetrepublik[redigera | redigera wikitext]

Området erövrades av Ryssland i slutet av 1800-talet. Försök av inhemska ledare att grunda en demokratisk republik efter Ryska revolutionen 1917 misslyckades och området införlivades snart i Sovjetunionen. En turkestansk sovjetrepublik som inkluderade Uzbekistan bildades 1918. År 1924 omorganiserades gränserna i Sovjetunionen, och uzbekerna fick en egen sovjetrepublik.

Republiken Uzbekistan[redigera | redigera wikitext]

Uzbekistanskt frimärke från 1992.

Den 31 augusti 1991 förklarade Islam Karimov (1938–2016), som var ledare för högsta sovjet i Uzbekiska SSR, landet självständigt och den 8 december 1991 erkändes självständighetsförklaringen. Karimov vann valet som hölls den 29 december 1991 med 86 %. Valet ansågs vara orättvist på grund av statlig propaganda och felaktig rösträkning. Efter valet tvingades flera oppositionella ledare i exil.

Karimov motverkade alla former av opposition, men genomförde samtidigt vissa liberaliseringar av landets ekonomi. Han fick efter talibanernas fall i Afghanistan bukt med de islamistiska rebeller som tidigare i viss mån hotat den egna regimen. Bombattentat utfördes 28 mars till 1 april 2004 i Tasjkent och Buchara, men det är oklart vilka som låg bakom dåden.

Hårdnande regimmotstånd[redigera | redigera wikitext]

Fördjupning: Massakern i Andizjan

Under våren 2005 eskalerade motståndet mot den sittande regimen, som utöver en utbredd korruption anses ha gjort sig skyldig till grova brott mot de mänskliga rättigheterna, bland annat mord på den oppositionelle journalisten Mufazar Avazov 2002, enligt uppgifter kokad till döds av säkerhetspolisen eller andra regimvänliga element. Karimov hävdar konsekvent att motståndet mot hans regering utgörs av islamistiska fundamentalister med målet att göra landet till en islamistisk stat. Natten till den 13 maj utbröt demonstrationer i staden Andizjan i östra Uzbekistan mot Karimovs regim.[5] Upproret blev snart våldsamt, regeringsbyggnader intogs och ett fängelse stormades, varpå fångarna frisläpptes. Protesterna slogs ned med våld med hundratals eller tusentals dödsoffer som följd.[6] Protesterna spred sig i den östra delen av landet, bland annat till staden Kara Su vid gränsen mot Kirgizistan, där flyktingar försökte ta sig över gränsfloden till grannlandet.[7]

2007 omvaldes Karimov som president för ytterligare en åttaårsperiod, officiellt med 90,77 % av rösterna.

Karimov dog 2 september 2016 och presidentval hölls den 4 december.[8]

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Se även: Lista över städer i Uzbekistan

Uzbekistan är beläget i det område som ungefärligt avgränsas av floderna Syr-Darja och Amu-Darja, det vill säga geografiskt ungefär motsvarande det antika området Transoxanien. I öster ligger den bördiga och tätbefolkade Ferganadalen. I nordvästra Uzbekistan ligger Aralsjön.

Landet saknar havskust och är ett av två länder i världen som är dubbelt landlåsta, det vill säga för att få tillgång till havet måste transporter ske genom två andra stater. Det andra landet i världen som är dubbelt landlåst är Liechtenstein.

Stora delar av centrala Uzbekistan täcks av öknen Kyzyl Kum. Omkring 10 % av markytan består av tätt kultiverade, konstbevattnade floddalar. Uzbekistan är rikt på mineraler, och hyser bland annat världens största guldgruva.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Landet har ett tempererat, torrt fastlandsklimat. Ett av de allvarligaste miljöproblemen är de dammoln som uppstår i öknen Kara Kum i söder, ofta i samband med torka som ger liten eller ingen nederbörd. Området runt de nordöstliga bergskedjorna, såsom i Tasjkent, har störst chans att få nederbörd i form av snö eller regn. Detta område har däremot episoder med föhnvind som ger några varmare dagar och ett uppehåll ifrån kylan som tar sig söderöver från Sibirien. Även de centrala ökenområdena får några dagar med lätt snöfall. Under sommaren är luften fuktig, men så gott som utan nederbörd. Den relativa fuktigheten är låg eftersom temperaturen är hög; vissa dagar kan det bli upp till 45 °C. Hösten kommer snabbt och medför en blandning av svalare temperaturer och lite nederbörd.

Styre och politik[redigera | redigera wikitext]

Konstitutionellt är Uzbekistan en republik baserad på maktfördelningsprincipen, yttrandefrihet och representativt styre. I verkligheten håller den exekutiva makten, presidenten, nästan all makt. Den dömande makten saknar oavhängighet och den lagstiftande, som endast möts några dagar varje år, har liten makt att påverka lagarna. Presidenten väljer och ersätter de provinsiella guvernörerna.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Uzbekistans provinser

Uzbekistan är indelat i 12 provinser (viloyatlar; singular: viloyat), ett förvaltningsområde eller autonom republik (respublika) och ett stadsområde (shahar):

Uzbekistans provinser.
 1. Tasjkent (Tosjkent), stadsområde
 2. Andizjan (huvudort: Andizjan)
 3. Buchara (Bokhara, Buxoro; huvudort: Buchara)
 4. Fergana (Ferghana, Farg'ona; huvudort: Fergana)
 5. Dzjizzach (Jizzax; huvudort: Dzjizzach)
 6. Namangan (huvudort: Namangan)
 7. Navoi (Navoiy; huvudort: Navoi)
 8. Qasjqadarja (Qashqadaryo) (huvudort: Qarsji)
 9. Samarkand (Samarqand; huvudort: Samarkand)
 10. Syr-Darja (Sirdaryo; huvudort: Guliston)
 11. Surchondarja (Surxondaryo) (huvudort: Termiz)
 12. Tasjkent (Tosjkent; huvudort: Tasjkent)
 13. Khwarezm (Xorazm; huvudort: Urgentj)
 14. Karakalpakien (Qoraqalpog'iston; huvudort: Nukus), autonom republik

Politik[redigera | redigera wikitext]

Genom en folkomröstning i december 1995 förlängdes Karimovs presidentperiod. Ännu en folkomröstning i januari 2002 förlängde den ytterligare, denna gång till december 2007. De flesta internationella observatörer nekade till att delta i processen och erkände inte resultaten efter att ha förkastat dem då de inte tillmötesgick grundläggande standarder. Under 2005 skedde en omorientering av Uzbekistans utrikespolitik. Islam Karimov har vänt sig från USA; han har bland annat stängt USA:s flygbaser i landet, och istället vänt sig mot Ryssland. Folkomröstningen 2002 innefattade också en plan för att etablera ett tvåkammarsparlament. Byggnaden som ska hysa det nya parlamentet är under uppbyggnad. Valet till det tvåkammarsparlament hölls den 26 december 2002, men inga oavhängiga oppositionskandidater eller partier fick lov att delta. OSSE:s begränsade observationsuppdrag sammanfattade att valet låg markant under OSSE:s förpliktelser och andra internationella standarder för demokratiska val.

Flera politiska partier har grundats med regeringens godkännande, men har inte visat intresse för att stå för alternativ till regeringens politik. Vidare har flera massmedier (radio, TV, tidningar) upprättats på liknande vis, men dessa förblir under regeringens kontroll eller behandlar endast sällan politiska teman. Oavhängiga politiska partier har fått lov att organisera sig, rekrytera medlemmar och hålla konvent och presskonferenser, men har nekats till att registrera sig under de restriktiva procedurer som krävs för valbarhet.

På grund av landets stöd till USA:s krig mot terrorismen (USA använde sig av viktiga flygbaser i södra Uzbekistan) har omvärlden ignorerat situationen i landet, åtminstone till dess att det framgick att de folkliga demonstrationer som utbröt i maj 2005 slogs ner med brutalt våld. Efter demonstrationerna har landets politiska situation förblivit osäker och ett antal personer har flytt till grannlandet Kirgizistan.

Från och med 2008 är dödsstraff avskaffat och ersatt med livstids fängelse.[9]

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Uzbekistan är världens tredje största bomullsproducent. Andra viktiga produkter är guld, naturgas, kemikalier och maskiner såsom flygplan, till exempel Il-76. Uzbekistan är även ett av världens främsta länder vad gäller brytning av uran. Marknadsekonomiska reformer har inletts, men staten har fortfarande en mycket stark kontroll över ekonomin. En växande skuldbörda, inflation och dåligt affärsklimat har lett till att landets ekonomi på senare år stagnerat.

Uzbekistan var ett av de fattigaste områdena i det forna Sovjetunionen. Efter självständigheten i december 1991 försökte regeringen bygga upp sin sovjetiska planekonomi med subsidier och hård kontroll av produktion och priser. Ställd inför en hög inflation började dock regeringen i mitten av 1994 reformera genom att införa strängare penningpolitik, utvidga privatiseringen, genomföra en liten reducering av statens roll i ekonomin och förbättra klimatet för utländska investerare. Staten fortsätter att ha ett dominerande inflytande på ekonomin och reformer har än så länge misslyckats med att få till strukturella förändringar. Internationella valutafonden suspenderade sent 1996 Uzbekistans avtal om frysning av ett lån på 185 miljoner dollar på grund av regeringsåtgärder som gjorde fullföljandet av fondens villkor omöjligt. Den asiatiska finanskrisen och Rysslands finansiella kris har gjort att regeringen i Uzbekistan har valt att skärpa export- och valutakontrollen i landets redan i stort stängda ekonomi. Ekonomisk politik som stött bort utländska investeringar är en betydande faktor i ekonomins stagnation. En växande skuldbörda, fortsatt inflation och dålig företagsklimat förhindrar tillväxtmöjligheter.

Jordbruk[redigera | redigera wikitext]

En stor del av landarealen är öken. Endast en tiondel är uppodlad, främst i Ferganadalen i öster. Under Sovjettiden började bomull odlas och blev en dominerande gröda. Bomullsodling kräver stora mängder vatten och vattenföringen i floderna Kara-Darja och Naryn minskade dramatiskt och har vållat stora miljöproblem. Under 1990-talet har regeringen uppmuntrat andra grödor och bomullsodlingen har minskat till hälften. På stäppmarker bedrivs uppfödning av djur, främst karakulfår, vars skinn blir persianpälsar.[10]

Naturtillgångar och energi[redigera | redigera wikitext]

Uzbekistan beräknas ha några av världens största guldreserver. Landet har stora naturgastillgångar och betydande fyndigheter av olja, kol och andra mineraler, bland annat silver, koppar, bly, järn och volfram och är en viktig uranproducent.[11]

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Befolkningstillväxt åren 1992–2003.
Tajiks of Uzbekistan.PNG

Med sina omkring 28,2 miljoner invånare är Uzbekistan det folkrikaste landet i Centralasien. Befolkningen är koncentrerad till landets södra och östra delar. Uzbekistan var en av de fattigaste republikerna i Sovjetunionen, och stora delar av dess befolkning arbetade inom bomullsodlingen i mindre landsbygdssamhällen. Befolkningen bor än i dag till stor omfattning på landsbygden och är beroende av jordbruk. Mer än 60 procent av befolkningen lever i tättbefolkade bondesamhällen.

Av befolkningen är 80 % uzbeker, 5,5 % ryssar, 5 % tadzjiker, 3 % kazaker, 2,5 % karakalpaker, 1,5 % tatarer och 2,5 % övriga etniska grupper, bland annat en större grupp koreaner som förvisades till Centralasien under första världskriget (siffrorna är från 1996). Bland språken som talas märks uzbekiska (74,3 %; uzbekiska är det officiella), ryska (14,2 %; de facto används även ryska officiellt eftersom det är ett lingua franca) och tadzjikiska (4,4 %); 7,1 % av befolkningen talar andra språk, däribland kazakiska, samt karakalpakiska bland karakalpakerna. Bland den religiösa tillhörigheten märks islam med 88 % av befolkningen (huvudsakligen sunnitisk) och rysk-ortodox kristendom med 9 %.

Befolkningens medelålder är 21,8 år och medellivslängden är 64 år. Omkring 97 procent av befolkningen är läs- och skrivkunnig. Skolan varar i regel 11 år. På grund av budgetnedskärningar och övergångssvårigheter efter Sovjetunionens kollaps är dock läroböcker och annat skolmateriel, undervisningsmetoder, läroplan och utbildningsinstitutioner föråldrade, otillbörliga och dåligt underhållna. Vidare har andelen skolmogna som inskrivits sjunkit. Regeringen säger sig vara oroad över detta, men budgeten är fortsatt stram. På liknande sätt är det inom hälsovården: den förväntade livslängden är lång, men efter Sovjetunionens sammanbrott har hälsovårdsresurserna minskat, vilket sänkt hälsovårdens kvalitet, tillgänglighet och effektivitet.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Islam har en stark tradition i Centralasien. 85 procent av befolkningen är sunnimuslimer. Ryssar och ukrainare i landet är i allmänhet kristna. Sufier (muslimska mystiker) har grundat en rad brödraskap i Uzbekistan. Starkast är dessa i Ferganadalen och Karakalpakstan, där de främst attraherar unga människor.[11]

Internationella rankningar[redigera | redigera wikitext]

Organisation Undersökning Rankning
Heritage Foundation/The Wall Street Journal Index of Economic Freedom 2019 140 av 180
Reportrar utan gränser Pressfrihetsindex 2019 160 av 180
Transparency International Korruptionsindex 2018 158 av 180
FN:s utvecklingsprogram Human Development Index 2018 108 av 189

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ Transoxanien var länderna mellan floderna Amu-Darja och Syr-Darja och omfattade länderna Uzbekistan, Tadzjikistan, Kirgizistan och sydvästra Kazakstan

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] ”Uzbekistan, Geography” (på (engelska)). The World Factbook. CIA. 1 september 2015. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/uz.html. Läst 10 oktober 2015. 
 2. ^ ”Field Listing: GDP (official exchange rate)” (på (engelska)). The World Factbook. CIA. 19 september 2014. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2195.html. Läst 10 oktober 2015. 
 3. ^ ”Human Development Report 2019” (på engelska) (Noia 64 mimetypes pdf.png PDF). United Nations Development Programme. sid. 300-303. http://hdr.undp.org/sites/default/files/hdr2019.pdf. Läst 10 januari 2019. 
 4. ^ (PDF) Utrikes namnbok: Svenska myndigheter, organisationer, titlar, EU-organ och länder på engelska, tyska, franska, spanska, finska och ryska (10., rev. uppl.). Utrikesdepartementet, Regeringskansliet. 2015. sid. 97. http://www.regeringen.se/informationsmaterial/2013/07/utrikes-namnbok/ 
 5. ^ Sveriges radio, "Väpnat uppror mot regimen i Uzbekistan" Arkiverad 30 september 2007 hämtat från the Wayback Machine. av Maria Persson Löfgren (2005-05-13)
 6. ^ Sveriges radio, "Flera hundra kan ha dödats i Andizjan" Arkiverad 30 september 2007 hämtat från the Wayback Machine. av Elin Jönsson (2005-05-14)
 7. ^ Sveriges radio, "Oroliga uzbeker flyr till Kirgizistan" Arkiverad 30 september 2007 hämtat från the Wayback Machine. av Elin Jönsson (2005-05-14)
 8. ^ ”Uzbekistan election”. bbc.com. Läst 30 augusti 2018.
 9. ^ ”Uzbekistan: Dödsstraffet avskaffat”. Amnesty International. 9 januari 2008. https://www.mynewsdesk.com/se/amnesty_international__svenska_sektionen/pressreleases/uzbekistan-doedsstraffet-avskaffat-188820. Läst 18 mars 2021. 
 10. ^ Daleke 2015, s. 2-32.
 11. ^ [a b] ”Landguiden Uzbekistan”. ui.se. Läst 30 augusti 2018.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

 • Daleke Pia, red (2015). Länder i fickformat. 915, Uzbekistan (Omarb. och aktualiserad version /[av Ulla Nordlöf-Lagerkranz ; redaktör: Pia Daleke]). Stockholm: Utrikespolitiska institutet (UI). Libris 17888083. ISBN 978-91-7507-288-3 
 • Håstad, Disa (1998). Arvet från Timur Lenk: centralasiatiska öden. Stockholm: Norstedt. Libris 7150924. ISBN 9113003399