Namur (provins)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Provinsen Namur (rött) i regionen Vallonien (mörkgrått) och Belgien.

Namur (nederländska: Namen) är en provins i Vallonien, Belgien, med 435 700 invånare (1996) och en yta på 3 664 kvadratkilomeer. Provinsens huvudstad, Namur, har givit namn åt provinsen.

Namur är begränsad i norr av Brabant, i ost av Liège och Luxemburg, i syd av Frankrike och i väst av Hainaut. Provinsen är till större delen bergig genom Ardennerna, som når en höjd av 650 meter, och ganska skogrik. Huvudfloden är Meuse med sin biflod Sambre. Landet är mycket rikt på malmer, företrädesvis järn- och blymalmer, samt stenkol, varför också järnindustrin är högt utvecklad. Andra industriprodukter är porslin, glas, papper, bomullsvävnader och läder.

Namur var på 900-talet ett eget grevskap. År 1263 kom det genom köp till grevskapet Flandern och 1429 till hertigarna av Burgund samt delade sedermera de nederländska provinsernas öden. I Lunévillefreden (1801) avträddes provinsens område till Frankrike och bildade till 1814 departementet Sambre-et-Meuse.

Den svenska 1300-talskungen Magnus Erikson hämtade sin gemål Blanche (drottning Blanka) från Namur där hon då var grevinna.

Distrikt och kommuner[redigera | redigera wikitext]

Provinser är indelad i tre administrativa distrikt med totalt 38 kommuner.

Kommuner[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Namur, 1904–1926.