Napp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Napp
Barn med napp

En napp eller tutte är en liten gummituta fäst på en bricka för barn att suga på. Sugdelen ("gummitutan") är numera i regel gjord av latex eller silikon; tidigare tillverkades den i gummi. Napp på nappflaska brukar kallas dinapp för att skilja sorterna åt.

Risken för plötslig spädbarnsdöd verkar minska om barnet använder napp då det sover (napp rekommenderas dock endast då amningen etablerats – amning minskar också risken).[1] För barn som inte längre ammar kan den även fungera som en tröst och ersättning. Större barn brukar främst använda napp som en trygghet i samband med insomnandet.

Att som vuxen rengöra nappen genom att stoppa in den i sin egen mun innan barnet använder den kan ha både positiva och negativa effekter. Man riskerar dels att föra in kariesbakterier som inte finns i barnets mun, men forskning från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet visar också att barn vars föräldrar gjorde på det sättet hade en tredjedel så mycket eksem vid 1,5 års ålder jämfört med barn vars föräldrar inte rengjorde nappen på det sättet.[2]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nya rön om plötslig spädbarnsdöd, Läkartidningen, 9 februari 2006.
  2. ^ TT. "Bra suga på barnets napp", Sveriges television (svt.se), 6 maj 2013. Läst den 6 maj 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]