Nationell samordnare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nationell samordnare är ett ansvar som sakkunninga kan tilldelas av Sveriges regering. Även olika föreningar kan utse nationella samordnare för olika intresseområden.

Regeringens nationella samordnare[redigera | redigera wikitext]

Syftet med regeringens nationella samordnare kan vara att samordnaren exempelvis inom den kommunala världen ska försöka att genomföra regeringens intentioner även kommunalt.

Regeringen ser samordnaren som ett sätt att få fram ett nytänkande, en nytändning av frågan och det är ett spektakulärt sätt att få uppmärksamhet för en fråga. Under Allians-regeringen 2006-2014 utsågs 32 nationella samordnare.[1]

Regeringens nationella samordnare (aktuella och äldre, i urval)[redigera | redigera wikitext]

Föreningars nationella samordnare[redigera | redigera wikitext]

Syftet med en förenings Nationella samordnare kan vara att samordnaren ska stötta inom föreningens område aktiva befattningshavare, enheter, kommuner och andra organisationer för att ge bakgrund, idéer och inspiration om ett specifikt intresseområde. Möjligen är en förenings Nationella samordnare mer påminnande om en lobbyist.

Ett exempel på föreningars nationella samordnare/samordnande är att Sveriges matematiklärarförening arbetar som nationell samordnare för att stötta lärare, skolor, kommuner och andra organisationer för att ge bakgrund, idéer och inspiration för firandet av Matematikens dag / Pi-dagen (π-dagen).[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SVT, 2015-02-02: Nationella samordnare blir fler
  2. ^ ”2016 infaller π-dagen på en måndag!”. Sveriges Matematiklärarförening. http://www.smal-matte.com/?page_id=25. Läst 3 januari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]