EES-medborgare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En EES-medborgare är inom europeisk unionsrätt en medborgare i någon av de stater som omfattas av EES-avtalet, det vill säga antingen en unionsmedborgare eller en medborgare i Island, Liechtenstein eller Norge. I enlighet med avtalet om Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen omfattas även brittiska medborgare av EES-avtalets bestämmelser fram till och med den 31 december 2020 och räknas således som EES-medborgare. Till skillnad från unionsmedborgarskapet existerar det dock inte något egentligt EES-medborgarskap, varken enligt EES-avtalet eller unionsrätten, utan begreppet är endast ett samlande namn för de medborgare som omfattas av EES-avtalets bestämmelser om den fria rörligheten för personer. Begreppet förekommer bland annat i nationell rätt, till exempel i den svenska utlänningslagen, för detta ändamål.[1]

EES-medborgare, som inte själva är unionsmedborgare, åtnjuter genom EES-avtalet fri rörlighet på samma villkor som unionsmedborgare.[1] Däremot saknar de i regel de demokratiska rättigheter som unionsmedborgare åtnjuter inom unionen. Schweiziska medborgare är inte EES-medborgare, men åtnjuter liknande rättigheter genom bilaterala avtal mellan unionen och Schweiz.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Uppehållsrätt”. EU-medborgare i Sverige. https://www.eumedborgareisverige.se/rattslaget/uppehallsratt. Läst 17 augusti 2019. 
Europeiska flaggan EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.