Fotograf

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Naturfotograf)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Engelsk fotograf på 1850-talet
Nutida studiofotograf
Nutida fotograf

En fotograf, ytterst av grekiskans φωτός (photos), "ljus", och γράφω (graphos) "skrivet", är en person som framställer fotografier. Ordet kan syfta både på yrkes- och amatörfotografer. Fotograf som spelar in rörlig bild kallas för filmfotograf.

Yrkesfotografer[redigera | redigera wikitext]

Historik[redigera | redigera wikitext]

De första yrkesfotograferna uppträdde i samband med offentliggörandet av daguerreotypin 1839. I Sverige brukar Lars Jesper Benzelstierna räknas som den förste yrkesfotografen, verksam 1840-1845.

Kvinnliga fotografer[redigera | redigera wikitext]

Fotografin blev snabbt ett socialt accepterat kvinnoyrke med Brita Sofia Hesselius som tidigaste svenska namn. Hesselius öppnade 1845 ateljé i Karlstad, och var därmed en av världens allra första kvinnliga yrkesfotografer. Under 1850-talet tillkom bland andra Marie Kinnberg i Göteborg och Hedvig Söderström i Stockholm. Av Stockholms 100 registrerade fotografer på 1860-talet var 15 kvinnor och av dem hörde åtminstone tre till de ledande: Bertha Valerius, Rosalie Sjöman och Caroline von Knorring.

Specialisering[redigera | redigera wikitext]

Fotografen kan till exempel arbeta med studiofotografering, stilleben, bröllop, skolfotografering, matfotografering, bildjournalistik, nyhetsreportage, reklamfotografering, djurfotografering, sportfotografering, naturfotografering, undervattensfotografering, landskapsfotografering, konstfotografi, filmfotografi och videokonst.

Amatörfotografer[redigera | redigera wikitext]

De tidigaste fotograferna började som amatörer. Genom fotohistorien har amatörer ofta stått för tekniska och konstnärliga genombrott. Å andra sidan har den tekniska utvecklingen vid flera tillfällen skapat kraftig tillväxt bland amatörfotograferna - så till exempel Eastman Kodaks förenklade processer introducerade under 1880- och 1890-talen, deras Brownie- och Vest Pocket-kameror under tidigt 1900-tal, samt under 2000-talet den digitala fotografin i mobiltelefoner.