Nederlandse kooikerhondje

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Nederlandse kooikerhondje
Kooiker03.jpg
Rasgrupp (FCI)Grupp 8, sektion 2
Stötande hundar
Rasgrupp (SKK)Grupp 8 Stötande och apporterande hundar
UrsprungslandNederländerna Nederländerna
SpecialklubbSvenska Kooikerhondjeklubben
SmeknamnKooiker
RasstandardFCI 314 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Färgvit med röda fläckar, svarta toppar på öronbehänget
Mankhöjd
Mankhöjdcirka 35–40 cm
Hanhund37-42cm
Tik35-40cm

Nederlandse kooikerhondje, även kallad kooiker, är en hundras från Nederländerna. Den är en typ av spaniel och räknas något oegentligt till de stötande hundarna, men är framförallt en sportig sällskapshund.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kooikerhondjen har fått sitt namn efter en särskild fälla, eendenkooi, som användes vid andjakt. Kooikerns hade ett speciellt jaktsätt, liknande det som nova scotia duck tolling retriever har. Hundens uppgift var att leka i strandkanden för att locka ändernas nyfikenhet. Hundar som liknar kooikerhondje har identifierats på målningar av Jan Steen (1626-1679) och Jan Vermeer (1632-1675).

Vid början av 1900-talet var rasen närmast utdöd. 1939 inledde en friherrinna ett restaureringsarbete och lät inventera rastypiska hundar som dock inte var förmodat renrasiga. 1942 föddes den första kullen. Inte förrän 1966 erkändes rasen av den nederländska kennelklubben Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Fem år senare, 1971, blev rasen erkänd av den internationella hundorganisationen FCI.

Rasen kom till Sverige 1994 och nu finns här drygt 450 hundar. I Finland är den vanligare och används där ofta till agility, bland annat har en finsk kooiker blivit världsmästare i agility. I Nederländerna finns det cirka 10 000 kooikrar.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Kooikern är pigg, aktiv, intelligent och lättlärd. Mentaliteten varierar inom rasen. Det är en hund som tål kyla och vatten bra. Den brukar inte vara speciellt skällig och är ofta ointresserad av främmande människor och hundar. För att trivas kräver kooikern ordentlig aktivering. Kooikern är en väldigt mångsidig hund som kan användas till agility, freestyle, lydnad eller bruksprov.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Kooikerhondje är en liten rektangulär hund som bär huvudet högt. Pälsen är medellång och vit med orangeröda fläckar. Pälsen är ganska lättskött, endast regelbunden borstning behövs, speciellt under fällningsperioderna.

Hälsa[redigera | redigera wikitext]

Kooikern blir relativt gammal, i genomsnitt 13 år.[källa behövs] Den har få medfödda sjukdomar och är en relativt frisk ras.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]