Nesebăr

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nesebăr

Nesebǎr (bulgariska: Несебър; andra stavningsvarianter: Nesebur, Nesebar) är en stad i den bulgariska kommunen Nesebăr, belägen på en halvö i Svarta havet. Nesebăr har varit en viktig handelsstad sedan 500-talet f.Kr.. Staden byggdes på en äldre thrakisk boplats. Staden är sedan 1983 upptagen på Unescos världsarvslista.

Den nya staden ligger på fastlandet, med en direkt anknytning till Sunny Beach. En lång, smal bro leder till gamla Nesebăr.

Den gamla staden ligger på en bergig halvö som ligger cirka 4 km söder om Sunny Beach, vid Svarta havets kust. Det är ett gammalt fiskeläge som blivit en museistad, det är även en kulturhistorisk idyll från senmedeltiden och en av Europas äldsta städer.

Nesebǎr är världskänd för sin arkitektur, så trots alla besökare från grannen Sunny Beach har den lilla staden lyckats med att fortfarande hålla kvar sin småstadsatmosfär. Alla nya hus byggs i samma stil som de gamla, i trä och sten. Den har ungefär 10 000 invånare.

Under åren har Nesebăr erövrats av romare,bulgarer, turkar. Det var en viktig stad för det bysantinska imperiet då stadens grekiska kultur och ortodoxa religion blomstrade. I Nesebăr finns cirka 40 grekisk-ortodoxa kyrkor, alla från den bysantinska epoken och många av dem är museer. Staden är under översikt av Unesco som kulturhistorisk plats. Nesebăr var en grekisk koloni som hette Mesimbria (Μεσημβρία). Stadens befolkning var till 90 % greker till år 1902 då Bulgarien införde en politik att tvångomvandla greker till bulgarer och grekiska skolor samt det grekiska hemspråket förbjöds. Nu tillhör Nesebăr Bulgarien, men år 2010 fanns folk som ville ha en viss autonomi. Oroligheter förekom, men polisen lugnade ner folket.

Gallery[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]