Neum

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Neum
city
NeumCoastBH.jpg
Land  Bosnien och Hercegovina
Area 230 km²
Folkmängd 4 268 (1991)
Borgmästare Živko Matuško
Tidszon medeleuropeisk tid (UTC+1)
Postnummer 88 390
Riktnummer (+387) 036
GeoNames 3194514
Bosnia and Herzegovina location map.svg
Webbplats: www.neum.ba

Neum är Bosnien och Hercegovinas hamnstad belägen vid den endast 24 kilometer långa kuststräckan. Neum är en känd turistort och hade 4 268 invånare vid folkräkningen 1991.

Neum är en lågprissemester- och shoppingort. Vägen till resten av Bosnien och Hercegovina är ganska krokig och smal och därför går de flesta resor och transporter mellan Neum och Sarajevo via Kroatien istället, via passkontroller. Viktigaste hamnstad för Bosnien och Hercegovina är Ploče i Kroatien dit det finns järnväg. Det finns långt gångna planer på att bygga en frakthamn i Neum med tillhörande järn- och motorväg inom Bosnien, eftersom det är oenigheter om Bosniens tillgång och priser i Pločes hamn. [1] Bosnier behöver sedan 2010 inte längre visum till Schengenstaterna, till vilka Kroatien planeras höra omkring år 2015.

Det faktum att gränserna i Bosnien och Hercegovina måste korsas två gånger för att nå den sydligaste regionen i Kroatien har orsakat den kroatiska regeringen att planera en bro från Klek till Pelješac att kringgå området. Eftersom detta skulle kunna bryta mot Bosnien-Hercegovina rättigheter enligt internationella havsrätten, har dessa planer lagts på is tills en ömsesidigt tillfredsställande lösning kan nås.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Neum har branta kullar, sandstränder och flera stora turisthotell. Priserna tenderar att vara lägre än i grannlandet Kroatien, vilket gör det populärt med shoppare. Turism och handel det ger, är den ledande bidragsgivare till ekonomin i området. Gränsformaliteterna med Kroatien är avslappnad under högtrafik.

Neum har cirka 5.000 bäddar för turister, 1810 i hotell med den återstående kapaciteten i Motell, villor och privat boende. Turismen i Neum är endast aktiv i kustregionen. Inlandet bakom Neum har en rik arkeologisk historia och orörd vildmark och börjar utveckla landsbygdsturism.

Framtid[redigera | redigera wikitext]

Neum planeras bli en godshamn. Det finns planer på att bygga en riktig hamn, järnväg och en motorväg och därmed den kroatiska bron måste ha en utsikt över Bosnien och Hercegovina. Huvudgodshamn för Bosnien och Hercegovina idag är Ploce (i Kroatien) längre norrut, som har en järnväg till Bosnien-Hercegovina.

Gränsövergångar[redigera | redigera wikitext]

Neum har två gränsövergångar med Kroatien på E65, Adriatiska motorvägen ska enligt planerna gå genom Neum, Den Adriatiska motorvägen förbinder de två delarna av Kroatiens dalmatiska kust. Neum 1 ligger nordväst om staden vid Klek där det genomförs gränskontroll på den kroatiska sidan. Neum 2 ligger i sydost, med gränskontrollen vid Zaton Doli.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Harbour Neum and Bridge between Croatia's Mainland to Peljesac Peninsula

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Neum.